Grejar

Håller för närvarande på och försöker få klart ett litet projekt jag håller på med.

Återkommer snart med uppdatering:)

Dags att tanka...

Att tanka här i Kina är väldigt smidigt då servicen här fortfarande är såsom Sverige var för bra många år sedan, dvs du parkerar ditt fordon, det kommer ut en snubbe och frågar hur mycket bränsle du vill ha och av vilken typ sedan fixar han resten. Har ju blivit en del åkande på sistone så det var hög tid att tanka. Jag brukar normalt bara tanka 1 gång i veckan för en sisådär 15-20 kr vilket är helt överkommligt.


Concord Oil är jag stammis hos...


Här jobbar han och står i:)


Syns lite dåligt men 2.2 liter för dryga 14 kr, ca 7 kr litern är väl inte så pjåkigt endå med tanke på att bensinpriset är uppe i 12-13 kr i Sverige:)

Nu blir det till att sova igen, godnatt!

//Stefan

KTV

Alla har vi väl provat sjungit kareoke åtminstone någon gång i våra liv. Här i Kina är kareoke ett fenomen som inte bara är populärt utan nästan kult. Här snackar vi inte "Sing star" stuket utan här åker man till KTV - ett ställe där man hyr ett rum med medföljande kareoke utrustning. Man kan välja att sjunga allt från kinesiska, koreanska, japanska låtar till Abba, Beatles, Lady Gaga, Sum 41 osv osv, KTV:s databaser brukar vara väldigt omfattande så du kan finna det mesta.
Vanligt är också att man beställer in öl, mat och godis under kareoke sessionen eftersom man normalt spenderar flera timmar sjungandes. Kineser har inga som helst problem med att stanna en hel kväll på KTV och behöver inte ens dricka sig till att våga dra till och sjunga ordentligt.

Jag har besökt en hel del platser runtom i Kina och alltid har jag då åtminstone sett ett KTV ställe i varje stad, en del KTV:s kanske inte är så stora och "flashiga" som vissa andra men det verkar inte spela någon roll, kineserna älskar det och går dit endå:)

KTV kulturen skulle med största sannolikhet floppa i Sverige då den kulturella skillnaden helt enkelt är för stor.
Vi svenskar är alldeles för stela och blyga, skulle den vanlige svensken sjunga kareoke likt en kines och faktiskt njuta av det, ja då skulle han definitivt inte kunna göra det i nyktert tillstånd, dvs om han inte vill skämmas:)
Jag har sedan tidigare träffat en hel drös med kineser som inte bara en gång i veckan går till KTV utan kanske 2-3 gånger eller mer, vissa har till och med skaffat sig VIP kort där.

En tidigare kareoke session:


Wuchun, Peter och Xing Xing. Glada som få:)


Peter ser lite osäker ut....


Blir du sugen på att sjunga?

Godnatt!

//Stefan


Språkliga konstigheter....

Det fanns en tid då jag trodde att alla kineser faktiskt förstod varandra, men efter att ha bott här ett tag så inser jag mer och mer att språk skillnaderna är närmast enorma beroende på vart man är bosatt i Kina. Idag stötte jag dock på en liten lustig paradox.
En kines jag känner sedan tidigare här har en syster som precis flyttat till Beijing för att studera.

Då hon ursprungligen kommer från Anhui provinsen i södra Kina så pratar dem en lite annorlunda dialekt, detta gör att dem från ganska unga år måste studera rikskinesiska (mandarin) i skolan. Det ska dock sägas att Anhui dialekten inte är helt olik rikskinesiskan så det går att gissa sig till en del av vad dem säger.
Systern har nu stannat i Beijing i ca 4 dagar och idag då jag fick höra dem samtala på telefon så blev jag inte lite förvånad. Det visade sig att systern inte förstod ett jota då hon blev tilltalad på hennes egen dialekt, efter mycket om och men så var dem var till slut tvungen att byta till mandarin för att överhuvdtaget kunna kommunicera, det var alltså helt stopp.

Då är frågan, kan man verkligen glömma sin ursprungsdialekt på 4 dagar? Det är som om jag istället skulle glömma svenskan för att ge plats åt kinesiskan:)
Förklaringen ligger förmodligen i att trots att hon är kines, så är hon en ovan uttövare av riksskinesiska och på dessa fyra dagar totalt lyckats ställa om sig till att prata mandarin, när hon då fick frågor på sin egen dialekt så kom hon helt ur balans och förstod därmed ingenting.
Samtidigt som jag spekulerar i "varför", så har jag fortfarande svårt att förstå hur hjärnan fungerar i dessa lägen, lustigt var det då minst sagt och det tyckte dem också:)

Godnatt:)

//Stefan



Mot IKEA:)

Eftersom det är fredag och det var ett tag sedan det blev ett besök på allas vårat IKEA så blev det en tur dit...
På moppen givetvis:) Äventyret bar av runt 19:00 och färden dit tog dryga halvtimmen.
Det var relativt mycket trafik men gosse, sådär roligt har jag nog inte haft det på länge, att snirkla sig fram på småvägar och upp bredvid större vägar för att sedan sick sacka sig förbi bilköer, var egentligen bara att följa efter annat folk då det var ett helt gäng mopeder som skulle åt samma håll:)


On the road


På vägen dit passerar man en hel del kända ställen, detta är det berömda superlyxiga 7 stjärniga "Pangu Hotel", (trodde 5 stjärnigt var det högsta)


Fågelnästet, en fin syn kvällstid då dem tänt lamporna


Den blågula svenska skönheten


Behöver jag säga att IKEA är populärt? Många åker långväga för att köpa möbler och äta mat, restaurangen är här nästan fullsatt.


Detta är vad som erbjuds just nu:)


På första våningen finner man IKEAs svenska matmarknad...


Har för tillfället rabatt på bilpåsar, 8 kr stycket...


Sillen är inte slut den heller, blev över sedan i midsommras. Jag har redan provsmakat en burk och den fick godkänt trots att den är gjord i Kina...

Mitt riktiga uppdrag var att hitta en osthyvel, men efter ha hittat platsen för osthyvlar och den stod tom så frågade jag en anställd när osthyvlen om möjligt fanns tillgänglig igen. Hon verkade inte bry sig men intresserade sig desto mer från vilken kinesisk provins jag kom ifrån. Jag sa att jag var svensk och hon envisades med att så inte var fallet eftersom jag inte såg svensk ut.
Jag försökte då förklara att jag är adopterad från Korea, men det gick inte heller in eftersom hon trodde att jag försökte lura henne. (jag pratade ju kinesiska)
Det slutade med att jag sket i osthyveln och halvpurken gick därifrån... kineser....

Nåväl... Hemvägen gick snabbt, knappa 20 minuter då det det inte var några köer.
Förmodligen inte sista gången det blir moppe dit, måste ju fortfarande ha en osthyvel:)

//Stefan

Varmt!

Idag så har det varit riktigt tryckande här I Beijing utan någon riktig sol. Tempen visade ca 37 grader utanför mitt fönster, tur att jag har fått "air conditionen" lagad, går inte att sova bra annars i dem här temperaturerna.
Någonting jag ofta brukar göra är att köpa frukt lite då och då, all frukt är såpass billig här så som student kan man definitivt göra sig råd med detta:)
En favorit nuförtiden är att köpa en halv melon, (ca 1-1,5 kg kostar normalt runt 5-8 kr) och sedan bara köra ned en sked och äta direkt ur skalet. Hur gott som helst och svalkar skönt i den här värmen.


En favorit:)

//Stefan


Volvo svenskt eller kinesiskt?

Volvo, en av Sveriges nationalikoner kan man nuförtiden ofta se här i Kina. Tidigare så har volvo varit riktigt dyrt på den kinesiska marknaden då man fått importera bilarna.
Men sedan man år 2006 börjat tillverka Volvobilar här i Kina så har det inhemska priset gått ner till något mer rimliga nivåer. Volvo klassas kanske inte helt förvånande som en bättre, säkrare och lite lyxigare bil medans vi svenssons fortfarande tycker det är lite utav en medelklassbil.
När man nämner Volvo så får i regel höra att det är en utomordentlig "Kinesisk" bil.
Sedan Geely affären så tycks de flesta kineser tycka att märket Volvo är Kinesiskt. Påpekar man lite försiktigt var det ursprungligen kommer ifrån, så brukar dem inte vara lika duktiga på att lyssna, då det utom alla tvivel är "kinesiskt":)


Sveriges stolthet, eller? En ny modell av S80 tillverkad i Kina....


Fin inredning


Repa den inte...

Nu blir det till att sova!

//Stefan

Kinesiska omöjligt?

Vi är inne i mitten av juli och allt är väldigt lugnt. Wudaokou hämtar sig från den massiva skaran studenter som tidigare bott och härjat runt här men samtidigt förbereder sig för septembers anstormning av nya studenter...
Nästan alla ur min tidigare bekantskapskrets har redan åkt hem, några för att kanske aldrig mer återvända.
Jag finner mig plötsligt i en helt ny situation, att skaffa nya kontakter.
Detta kan jag tycka är både på gott och ont, många av dem har tidigare nämligen varit engelsk språkiga sådana vilket har resulterat i att det ibland blivit alltför mycket engelska.

Det är min personliga åsikt att många utlänningar gör fel (inklusive jag) då dem kommer hit för att lära sig kinesiska. Bland det första dem gör är att hitta andra utlänningar och sedan hänga med dem under hela året.
Vi har även den där gruppen som kommer hit endast för att ha kul, spelar ingen roll vare sig det är veckodagar eller helg, krogen endå baby:)

Dessa är mina tips för att maximera inlärningen:

1. Det är bortkastat att studera kinesiska flera år i Sverige. Åk istället till Kina och skriv in dig på ett universitet eller privatskola. Omgivningen är otroligt viktig för språkinlärningen. Jag hade förmodligen inte kunnat hälften av vad jag kan idag om jag studerat i Sverige.

2. Fråga dig själv varför du åker till Kina, är det endast för att lalla runt och ha kul eller vill du verkligen lära dig språket? Du gör inga större framsteg om du är ute och super 7 dagar i veckan:)

3. Tonerna, försök få in detta rätt från början. Jag själv satte tyvärr väldigt lite tid i anspråk för att få in tonerna rätt. Problemet du annars kommer ha senare är att det är svårt att lära om tonerna eftersom du redan är van att säga en sak med ett visst tonläge. 

4. Gå verkligen in för att lära dig, tidigare satt jag säkerligen ibland 10-12 timmar per dag och pluggade. (4 timmar lektioner+6-8 timmar på skolans bibliotek) Nu kanske detta låter lite väl extremt men språket är såpass svårt endå så att få in en bra grund är enligt mig viktigt. Kort sagt, undvik att göra någonting halvbra speciellt i början då det garanterat slår tillbaka senare:)

5. Prata så mycket kinesiska du bara kan, detta kan göras med sk "language partners" som man kan finna lite här och där, den vanligaste formen är att man gör ett utbyte, tex prata 1 timme kinesiska och 1 timme engelska.
Det finns även att få tag på privatlärare, dessa brukar normalt ta betalt från 20-100 kr timmen. 

6. När du inte pluggar, gå ut på gatan och försök kommunicera med vanligt folk. Något du kommer erfara är att den "skolkinesiska" du lär dig är helt annorlunda jämförelsevis mot det vardagskinesen på gatan talar.
Skillnaden är såpass stor så i början förstår du säkerligen i princip ingenting, du får vara glad om du snappar upp ett ord här och där som du förstår. Men räds icke, det blir bara lättare ju längre tiden går:)

7. Ha kul, klart du ska gå ut och roa dig ibland men för mycket av det goda är aldrig bra. En del i min klass befinner sig fortfarande på "beställa taxi stadiet" nivån vilket är ett resultat av att ha haft alltför kul....:)

8. Underskatta inte nyttan i att även lära dig skriva alla ord som du lär dig prata. Det kommer inte att bli av att i framtiden komplettera och lära dig skrivtecknen om du missar dem inledningsvis. Kan tyckas svårt i början men blir faktiskt en språklig hjälp med tiden. --->Tack "Krister i Beijing" för nummer 8:)

Avslutningsvis vill jag säga att kinesiska emellanåt kan tyckas galet svårt men är långt ifrån omöjligt, att vara envis och ha lite jävlaranamma är dig dock garanterat till hjälp. Det kinesiska ordspråket "en tusenmilarvandring börjar alltid med ett steg", gör sig även bra här:)

Hoppas det är till nytta för er som vill lära sig kinesiska...



Nej nu så blir det banne mig en film:)

//Stefan

Kinesiska restauranger...

Jag tycker verkligen om den rika matkulturen i Kina vilket gör att jag mest äter kinesiskt och då ofta på restauranger av olika typer. Det finns dock några få saker som jag retade mig på i början av min vistelse här...

1. Bemötandet, en basic sak men ack endå så viktigt, under mina år i butik så fick man definitvt lära sig detta.
Här kan vissa servitriser/servitörer, ja även butikspersonal ibland vara allmänt otrevliga och bara kasta fram menyn på bordet och nonchalant ge dig maten. Frågar du något "suckar" dem och visar en ovilja att hjälpa dig.
Nu händer det här ju inte så jätteofta men då det händer så blir man lite irriterad då man själv tycker man är helt oskyldig.
Man ska dock komma ihåg att den största anledningen till detta är att kineserna själva behandlar speciellt "servitriser" riktigt dåligt då dem anser att servitrisyrket är ett lågvattenmärke till jobb vilket jag förmodar gör dem bittra...
Jag brukar alltid försöka behandla dem med respekt vilket många gånger har lett till förvånade ansikten då jag själv hämtar menyn, vatten, bestick etc utan att skrika på att dem ska ge föremål som ligger endast 1 meter bort.     

2. Jag har upplevt att i ganska så många restauranger så kan det ta tid innan man får maten vilket också kan vara en sak som man kan reta sig lite på. Dessutom så får man ofta säga till en extra gång om riset eftersom dem har en förmåga att antingen glömma detta eller att konstigt nog "sist" ta in riset, jag vet inte hur många gånger detta har hänt mig:)

3. Omgivningen...Gillar man lite lugn och ro när man äter så är en kinesisk restaurang inget vidare bra val då kineser älskar att prata mycket och "högt" ljudmässigt medans dem äter. Detta resulterar i att det kan vara ett djävulskt oväsen i restaurangen stora som små. Men man ska även här komma ihåg att detta ytterligare är en sådan där "kulturell grej", men är lyckligtvis en sak som man normalt vänjer sig vid så småningom.

4. Loska på golvet. Det är inget vidare att sitta och äta och samtidigt se några som harklar sig och får ut en rejäl spottloska på golvet. På dem lite bättre restaurangerna händer detta inte så ofta men går man till ett lite mindre ställe, typ hörn restauranger, gränd restauranger så är detta väldigt vanligt.

Nuförtiden så är jag såpass van med dessa fenomen så det förvånar mig inte direkt mycket.
Man blir på något sätt imun mot vissa saker och jag antar att ju längre tid man bor här desto mer "skadad" eller vad man ska kalla det blir man. För visst det händer det en del konstiga saker här emellanåt men dem bekommer mig verkligen inte alls lika mycket såsom dem först gjorde i början....


Kinesisk mat är mums:)

Nu blir det till att sova...

//Stefan

En kulturell grej..

Ja jag kommer ihåg första gången för dryga 6 år sedan då jag anlände till Kina den första gången.
Allt var nytt: språket, lukten, maten, sederna.
Men det man som västerlänning oftast börjar med att testa är maten och det är då som man (om man aldrig tidigare rest till Asien) får kanske sin första riktiga kontakt med dessa förunderliga redskap, "ätpinnarna".

Dessa har en lång historia bakom sig och började användas någon gång under Shangdynastin ca 1766-1066 f.Kr.
Jag har läst i böcker att dem första pinnarna som användes faktiskt var -hör och häpna, klumpiga "trädgrenar" som användes som hjälpmedel för att snabbare få i sig den varma maten utan att bränna fingrarna.
Då den kinesiska matkulturen i nästan alla tider haft maten skuren i mindre bitar så blev det mer eller mindre naturligt att till sist skippa kniven och använda kvistarna som en slags bestick istället eftersom dessa gav mer kontroll.

Då snubben "Konfucius" levde runt
551-479 f. Kr så inverkade han kraftigt på införandet av ätpinnar i det kinesiska samhället. Hans filosofiska läror förutspråkade starkt fred och ickevåld.
Knivar vid matbordet var därmed utslutet då detta påminde om våld mot både människor och djur.
Resultatet blev att användandet av ätpinnar explosionsartat ökade runtom hela Kina och på 500-talet hade ätpinnarna spridit sig till både Korea, Japan och Vietnam. Slut på historie lektionen!

Något nämnvärt jag personligen fick uppleva en gång då jag för första gången reste runt i Kina var då jag av "bekvämlighetsskäl" stack pinnarna rakt ner i riset vilket resulterade i att jag fick väldigt konstiga, nästan ovänliga blickar på mig. Jag fick först senare veta att orsaken till dem konstiga blickarna går tillbaka djupt i deras traditioner. Kineserna brukar nämligen "endast" placera pinnarna rakt ner i en skål med ris om någon nära anhörig dött då detta ingår i en av deras begravninsritualer.


Ska egentligen vara ris men nudlarna får duga:)  När jag tog denna bild så möttes jag av protester av kinesen jag åt med trots att jag endast ville ta ett en provbild. Så kom ihåg, tänk noga på hur du placerar pinnarna:)

//Stefan

Att ha en moped i Kina...

Jag har kört både cross och moped sen mina ungdomsår så jag ryste inga direkta farhågor då jag för dryga 3 månader sedan köpte min moped.
Bor man i "Wudaokou" så ser man varje dag en himla massa mopeder, el-scootrar, motorcycklar ja till och med en och annan motor cross.
Detta beror framförallt på att Woudakou ligger mellan den fjärde och femte ringen dvs i den zon där man fortfarande får köra detta relativt lagligt, ju längre innåt centrum du kommer desto striktare blir reglerna.
Sedan årskiftet så införde den kinesiska regeringen trots stora protester hårdare regler för alla typer av mopeder och motorcycklar.

Den främsta anledningen till detta framgår av den stora ökningen av el-mopder inte bara här i Bejing utan runtom hela Kina. El-mopeder har aldrig egentligen klassats som riktiga mopeder utan mer som en form av  "cycklar med batteri", vilket möjliggör att man får köra dessa utan körkort.
Detta har varit en ständig nagel i ögat på den kinesiska regeringen, dels pga av dem stigande olyckorna dessa helt tystgående maskiner ständigt orsakar men också pga att man helt enkelt vill försöka begränsa antalet.

Nu så köpte jag ju jag en bensin scooter eftersom jag personligen tycker att det är mycket smidigare att använda bensin än el. Jag känner nämligen folk här med el scootrar som efter dryga 2-3 dagar måste släpa upp sina två batterin på hela 20-30 kilo vardera upp till rummet för att ladda dessa under natten och sedan kånka ner med dem och sätta dem på plats igen. Kul för mig då som för närvarande bor på femte våningen utan hiss...:)

Nu så undrar ni ju säkerligen hur jag då kan köpa en bensin scooter och köra den lagligt, enligt polisen så behöver man tydligen inte körkort för en bensindriven moped så länge motorn är mindre än 50 cc. Motorn i min moped är endast 48 cc så jag har till och med marginal till godo:)
Nu har det ju inte framgått om jag endå måste ha en registreringsskylt för att vara helt laglig men jag har både parkerat vid polisstationen och åkt förbi poliser otaliga gånger och dessa har knappt lyft på ögonbrynet.
Fast å andra sidan så känner jag folk här som kör Harley Davidson motorcycklar utan varken körkort eller registreringskyltar och poliserna bryr sig endå inte..... Kina.....


Den svarta faran, kvalitén kan dock diskuteras, har redan varit tvungen att laga den några gånger....


En el-moped:)

//Stefan


Graduerad:)

Ja då var man graduerad och utgången då... I morse vid 9 tiden i den stora aulan så höll skolans rektor och några lärare avslutningstal och vi hade betygsutdelning.
Första årets studier av grundläggande kinesiska avklarat alltså, nästa termin så blir det en helt annan nivå på studierna...



Certifikatet...

Nej nu ska jag ut och kolla på en lägenhet igen:)

//Stefan

Ett besök hos Krister...

Jag skrev ju i ett tidigare inlägg att jag träffat legendaren "Krister i Beijing". Nu har han öppnat upp ett minst lika legendariskt Cafe här i mina krokar. Det heter "MimiShan Coffebar" och riktar in sig framförallt mot studenter vilket det finns gott om här i Wudaokou.
Jag finner det väldigt intressant att se en svensk starta en litet företag då det finns sådan otrolig potential i Kina just nu. Här kommer lite bilder:


I entrén så finner vi en 2 lockande erbjudanden Mimishan coffebar har just nu:)


Vi åker sedan hiss upp till sjätte våningen och finner en noga märkt väg


Nu börjar vi närma oss..


Kassadisken


Lite dekorationer...


Lägg märke till dem sköna stolarna som man lätt sjunker ner skönt i, det är där alla framtida studenter kommer att mysa och slöplugga då mitterminsproven närmar sig, utsikten från fönstret är också fin:)


Bild tvärsöver lokalen...


Det blev en margarita, var ju ett klart måste att prova på menyn, pizzan fick mer än godkänt:)


Blogg legendaren och nu café ägaren Krister i egen hög person:)

Har dem senaste tre timmarna tvättat 3 lass kläder och lakan samt sopat och skurat ur hela rummet så nu är det fräscht här..
Det var på tiden att det gjordes en riktig urstädning igen.
Annars så skrev jag för ett tag sedan klart dagens dryga 500 tecken, börjar gå snabbare och smidigare nu:)
För stunden så sitter jag och läser aftonbladet och äter vindruvor, ska snart göra kväller för imorgon måste jag upp vid 8-tiden för att hämta betygen...

Godnatt på er:)

//Stefan


Klart...

Nu så var allt klabbat och klart. Efter att under en veckas tid tagit ut totalt 16200 yuan i kinesiska 100 lappar, idag motsvarande 17932 svenska kronor och betalat skolavgiften, försäkring, visum etc, så är jag klar.
Hela registreringen var tusen gånger enklare än på det förra universitetet jag gjorde förra sommaren, det tog mig veterligen säkerligen 5-6 timmar att gå igenom endast registrerings proceduren och då hade jag inte ens börjat med visumshärvan...
Detta tog istället dryga halvtimmen allt inkluderat, det enda jag väntar på nu är att få tillbaka mitt pass med ett förnyat ettårs visum, snacka om flyt:)

Jag har också sökt runt lite efter en ny lägenhet och förmodligen givit iväg mitt nummer till varenda fastighetsfirma i hela distriktet, vi är nämligen 3 pers som planerar att flytta ihop. Den stora fördelen med detta är att vi kan dela på hyran och därmed göra oss råd med ett något större ställe, då framförallt med bättre standard och ett bra kök så vi också själva kan laga mat.
Jag har redan varit på några visningar men dem ställen jag hittills sett har brustit ganska rejält på en rad punkter och har därför varit ointressanta.
Just att leta bostad själv är jävligt omständigt måste jag säga, men med att jämförelsevis bo på campus så är det en stor fördel då i regel majoriteten av studentbostäderna är riktigt dyra (speciellt för utlännigar) och dras med strikta regler som man måste följa.
Vi får hoppas att det dyker upp något så småningom, många studenter åker ju hem just nu då terminen är slut, så det torde väl förhoppningsvis inte bli alltför svårt men jag fruktar att det kan bli en hel del lägenhetsvisningar innan detta är över...

Annars då? Mjo jag har ju som sagt precis fått lov, det sista jag ska göra är som jag tidigare skrivit att hämta ut certifikatet samt betyg på fredag och sen är det första året helt slut.
Jag har väl sen inte gjort något sisådär nämnvärt, försöker hålla uppe teckenskrivandet och läsandet så gott det går vilket kommer underlätta nästa termin avsevärt då jag går upp i desto mer avancerade studier.
Har varit utan ström i rummet sedan igår eftersom ingen betalat elräkningen, förhoppningsvis så är det löst tills ikväll då grannen i morse erbjöd sig att gå till Apoteket för att köpa mer ström. (ja man kan köpa ström på apoteket)

Jag har sedan jag kom hit faktiskt aldrig haft ett kinesiskt bank konto, så jag beslöt igår att det var på tiden att skaffa ett. Många utlänningar brukar i regel skaffa sig ett konto hos den största banken: "Bank of China", men efter att från flertalet kineser fått höra att denna statligt ägda jättebank har gjort det till en vana att trycka ner alla mindre banker vilket resulterat i en växande impopularitet hos befolkningen så bestämde jag mig slutligen för att skippa denna och köra på något lite mer jordnära.
Valet föll till sist på banken ICBC vilken verkade ha ett hyfsat bra rykte och vad jag sett är en väldigt vanligt förekommande bank i hela Kina.
Efter att ha fyllt i en massa papper och skit och väntat på min tur i nästan 30 minuter så var allt klart.
Så vitt jag förstår det så kostar allt (hela) 10 kr per år och då är internetbanken inkluderad, men är gratis om kontot har minst 10 000 kr.
Så med en hundralapp på kontot så är jag med andra ord säkrad dem närmaste 10 åren:)


16200 yuan i 100 lappar fint ihopsnörat ser ut såhär:)


Två nya kort att addera till dem andra 12454332 korten jag dragit på mig i Kina så långt....

Nej nu blir det till att skriva lite tecken igen...

//Stefan

Många hejdå....

Nu när proven är över så är det enda som återstår att hämta upp vårat "certifikat" på att vi klarat utbildningen sen så åker de flesta hem... Utom jag då:) den främsta anledningen till varför jag väljer att stanna hela sommaren utan att åka hem innan nästa termin är att jag inser hur viktig omgivningen för språkinlärningen är och nu när jag börjar få lite sisådär kläm på det hela så känns det inte vidare praktiskt att åka hem. Att bo här 1 år i sträck och sedan stanna ytterligare ett år eller mer kan tyckas mycket (om man typ läser franska, spanska, tyska) men det kinesiska språket är såpass svårt endå så 1 år är tyvärr fortfarande på gränsen till alldeles för lite...
Kort sagt, det får ta den tid det tar helt enkelt, Med tanke på att jag förmodligen befinner mig på samma språkliga nivå som en 8 åring (en 8 åring kan säga mer än du tror) så har jag fortfarande lång väg att gå.
Men jag ser detta som en investering i någonting som i framtiden kan bli mycket användbart då Kina varje dag växer så det knakar, framförallt på den ekonomiska marknaden.

Hursom, dem senaste dagarna har varit ganska intensiva med adjön, dem flesta som jag lärt känna under det här året tar som sagt sitt pick och pack och drar hemmåt nu.


Vår klass, största delen åker hem medan ett fåtal kommer byta universitet. Ingen i klassen kommet tydligen fortsätta nästa termin vid detta universitet ....

Blir till att sova nu:)

//Stefan



Proven avklarade!

Puh, efter dem senaste 4 dagarna långa prov och (sista minuten studier) vilket resulterat i ganska så begränsad sömn så är till sist alla proven avklarade.
Jag fick precis höra att jag passerat allt och det med marginal till godo, det som dock är lite synd är att jag vet att jag kunde haft riktigt höga poäng om jag haft orken att plugga ordentligt, men på sista tiden så har jag haft ganska så svårt att koncentrera mig, har inte haft orken riktigt att sätta mig ner med böckerna såsom jag borde ha gjort.

En liten utvärdering av proven:

Grammatikprovet: Gick hyfsat, var väl egentilgen inga större problem alls:)

Hörförståelseprovet: Jag märkte återigen en förbättring i hörförståelsen, jag förstod i princip 80-90% av allt som sades i dialogerna trots att jag inte direkt studerat sådär inihelsike flitigt på sistone, synd är bara det att dem pratade så jävlans fort så jag inte hann med att skriva ner allt, missade mycket på det:(

Skriv och läsprovet: Här kommer den riktiga överraskningen, det gick förvånansvärt lätt att skriva tecken, jag tror det änligen börjat fastnat ordentligt i huvudet. Efter vi svarat på en massa frågor ur en massa texter på kinesiska så skulle vi snabbt skriva en liten uppsats om 200 tecken och hade jag bara haft lite mer tid på mig hade jag definitvt hunnit skriva klart den, han få ihop en sisådär 120-130 tecken innan provtiden var slut.

Pratprovet: Min vanligtvis starkaste gren och denna gången inget undantag, vi hade 2 stycken muntliga pratprov. första så satt vi 2 och två och förde en dialog medan läraren lyssnade på oss, sedan ställde hon lite frågor baserat på dialogen, det slutade med att jag blev tvungen svara för min partner då hon inte förstod vad läraren sa, än mindre visste hur hon skulle svara:) Andra provet så föll det på min lott att beskriva kulturella skillnader mellan Sverige och Kina samt berätta om löner, jobb, utbildning etc. Det gick ganska bra det också:)

Så... Med tanke på den senaste tidens ganska så ofokuserade studier så är jag mer än nöjd med resultaten:)

Jag har nu pluggat här i 2 terminer (10 månader) och bott i Kina i nästan 12 månader. Äntligen kan jag känna att det verkligen börjar släppa på riktigt. Men det ska bli skönt som fan med lov nu, nästa termin börjar inte förens i början av september någon gång. Men det är en del som ska fixas till dess såsom ev ny bostad, CSN papper, förnyelse av visum, betalning av skolavgift, adressändring etc etc...

Nu ska jag äta!

//Stefan


Maratonplugg

Lite skriva på sistone men på måndag nästa vecka så börjar proven (4 dagar på raken) vilket innebär att jag måste hårdplugga dem kommande dagarna. Har jävligt mycket att gå igenom..... Kommer bli långa dagar det hära:(
I morgon så ska jag äta med klassen, vi har nämligen inga fler lektioner efter onsdag:=)

Återkommer då proven är klara...

//Stefan

RSS 2.0