Harbin

OBS OBS: VARNING för aplångt inlägg!!!

Klockan är 07:45 och jag sitter på det sedvanliga Caféet. Det är bara jag här för tillfället, skiftbyte är pågång och nattpersonalen är påväg hem. Förmiddagsskiftet anländer alla en efter. Jag har konstigt nog haft svårt att sova inatt, då jag för femtioelfte gången vaknade och inte kunda somna om traskade jag hit istället.
Nu efter att ha druckit 2 koppar kaffe och käkat en kycklingsallad (Mellan 04-8:00 är det 20% rabatt på hela menyn) och skummat igenom aftonbladet så känner jag mig redo att skriva utförligt om Harbinresan:)


Frukost, hellre detta än en amerikansk eller brittisk frukost, är inte mycket för sött eller flottig mat på morgonen...

Så hur var det däruppe? Vissa delar av Harbin var helt klart spekakutlära, det fanns många intressanta ställen som vi besökte, MEN.... det är första och sista gången jag åker dit... Varför kommer jag gå in på senare.
Vi åkte i fredags med snabbtåget 07:15 till Harbin, tåget var faktiskt riktigt rymligt och modernt och höll en snitthastighet på ca 200 km/h. Resan tog ca 8 timmar och runt tre tiden på eftermiddagen samma dag steg vi ut i ett kallt Harbin. Första åsynen av staden var väl inte direkt imponerande, tänk er slitna fasader, skräpiga gator, grå himmel och på det jävlans massa snö. Jag vill minnas bilder på Moskva under Sovjetunionens herravälde som vi hade i våra läroböcker i gymnasiet vilket påminde lite om Harbin.

Det första vi gjorde var var att äta vilket skedde på en liten riktigt sliten restaurang, efter det så gick vi iväg för att köpa biljetter tillbaka till Beijing. Den goda nyheten var att det faktiskt fanns biljetter hem det datum vi ville åka hem, det dåliga var att det bara fanns "ståplatser" i det långsamma tåget vilket skulle ta 12 timmar tillbaka till Beijing.
Snåla jäklar som vi är så köpte vi endå biljetterna då dessa endast kostade 150 kr stycket.
Vi försökte sedan få tag i en taxi vilket inte alls var lätt, i Harbin skiter majoriteten av alla taxibilar i att stanna vilket blev väldigt frustrerandeför oss, dessutom försökte chaufförerna blåsa oss på pengar hela tiden vilket dem förmodligen skulle ha lyckats med om vi inte kunnat kinesiska.

Efter mycket om och men så kom vi till sist fram till hotellet och allt verkade vara frid och fröjd, rummet höll faktiskt relativt god standard, vi fick dock dras med avloppslukt på toaletten vilket fick britten Peter att nästan tuppa av men det är inget en härdad Färnebobo har dött av:)


Hotellrummet

Senare samma kväll åkte vi in till centrum för att kolla in vad Harbin hade att erbjuda oss nyfikna turister, det var riktigt kallt, över -20 vilket gjorde att man tappade känseln i både händerna och sommardojorna snabbt:) Vi traskade efter den centrala gatan, redan nu såg vi några av de isskulpturer som gjort Harbin så känt, dessa stod att ses mitt i gatan.


Huvudgatan i Harbin


Vad ska detta föreställa?


Kylan verkade inte bekomma Harbinborna då de flesta sprang runt lättklädda utan mössor och vantar...


Löven i isväggen är av färgad is...


En isdrake?


Även här så smäller dem rakter


Huvudgatan såg ju ganska så maffig ut iallafall...

Efter vi gått runt i några timmar bestämde vi oss för att uppsöka Harbins nattliv, för att om möjligt slippa amputera fötterna letade vi snabbt upp en taxibil som sedan tog oss till en lokal nattklubb där vi stanande till 3 tiden på morgonen.

Vi vaknade sedan upp vid 10 tiden. Efter att ha ätit lite dumplings begav vi oss ut för att leta upp den så berömda isstaden. Efter att ha svurit över dem förbaskade taxibilarna några gånger stannade slutligen en vilken tog oss till isstaden. Trots en klar, solig dag så var det kallt, vi spenderade runt 3 timmar med att traska runt och spana in alla magnifika byggnader helt gjorda av is, många kopior av kända verk såsom den förbjudna staden, Colosseumet i Rom etc etc.. Tyvärr så slog dem inte på belysningen fören på senare kvällen vilket hade varit häftigt, alla isskulpturer har nämligen specialgjorda ljus slingor som gör att allt ser väldigt maffigt ut när det mörkt.


Dumplings, de är mycket godare än vad de ser ut och ska tydligen vara lite utav en specialitet i norr...


Ingången till isstaden


Ganska häftigt va?


Den förbjuda staden helt i is


Här står man påpälsad, tur att jag åtminstone svängde förbi silkmarknaden och inhandlade en fjällrävenjacka innan jag for:)


Ishästar


Ett slott?


Buddha gånger två


Krigare


Peter var helt mållös av all is och snö, tydligen så har Londonborna väldigt lite snö och det är sällan under noll under vintertid.


Ska föreställa Empire state building tror jag


Miniatyr bågar


Colosseum


Nånting..


Snöskulpturer


Tänker på en viss glassort när jag ser denna byggnad...


En avbild av Harbins stolhet, (ölen är dock inget vidare)


En kyrka?


Sfnix


Ryska (huga) Kreml


Lång trappa upp


Däruppifrån is Kreml kunde man åka iskana ner....


Man fick varsin pulka, naturligtvis var vi tvungen att prova detta:)


Ett videoklipp från nedfärden, fort gick det på slutet....


Mitt i smeten fanns ett ställe där man kunde cykla på iscycklar...


Kändes lite muppigt men vi var ju tvungna att testa bara för sakens skull..


Peter kämpar på..

Halvt förfrusna försökte vi sedan leta på en taxi tillbaka. Problemet var bara det att ingen stannade som vanligt.
Den enda taxichaufför som vi hittade tjatade hela tiden om att han ville ta oss till en restaurang där vi kunde köpa en förbaskad fisk för 100 spänn som de sedan skulle tillaga åt oss. Nehej du, den gick vi inte på!
Efter vi gått i 30 minuter hittade vi en taxichaufför som äntligen tog oss tillabaka till staden, isstaden ligger nämligen en liten bit utanför Harbin.
Då vi kom tillbaka stannade vi till i centrum där vi vandrade runt och bland annat kikade in i Sophia kyrkan.
Kvällen avslutades sedan med en film på en biograf vi slumpmässigt hittade.


I hjärtat av staden


Sophia Kyrkan



Kyrkan kvällstid


På stora torget


Byggnaderna ser inte så kinesiska ut, det beror på att dem faktiskt är ryska, Harbin grundades ursprungligen av ryssar men som senare  med start i början av 1900-talet tappade alltmer inflytande över staden.
Detta ledde till att Harbin överlämnades till de kinesiska kommunisttrupperna i mitten av 1900-talet och blev så helt kinesiskt. Trots det så bor det fortfarande en minoritet ryssar kvar i staden...

Nästföljande dag hade vi bokat en skidresa till "二龙山, Er long shang" vilket jag översätter till "De två drakbergen".
Peter som knappt sett snö i sitt stadsboliv i London hade än mindre åkt slalomskidor tidigare. Dock så måste jag säga att han på slutet åkte rikigt bra trots några rejäla vurpor och blåmärken dagen efter:)
Vid 08:15 kom det en liten minibuss och hämtade oss utanför hotellet, det tog nästan två timmar att åka till berget pga en riktigt dålig väg, grusvägen hemma i Västerbor är rena rama motorvägen jämnfört med skitvägen vi åkte...

Väl framme så var berget en stor besvikelse "De två drakbergen" pyttsan.... Det var till och med mindre än berget jag åkte på tidigare utanför i Bejining, till råga på allt så blev jag i princip rånad då jag köpte mig en kopp kaffe, 35 spänn skulle de jäklarna ha för en liten sketen kopp vilket är mycket i Kina. Lärdom nummer 1, fråga alltid priset innan du dricker/äter något...
Dock så blev vi kvar där i 6 timmar (lika bra å åka när man endå är där), i priset ingick även mat. Runt matbordet bekantade vi oss med familjen som åkte med oss, de hade tydligen väntat i Harbin i 7 dagar eftersom det inte gick några tåg hem till deras provins förens nästföljande vecka pga nyåret...


Jag är inte imponerad av detta....


Vi fick hyra skidkläder för 40 kr, Peter är på G


Lite glest med kineser i backen...


Stolslift hade dem iallafall


På toppen


Nåja, landskapet var väl fint iallafall...


k-k-kallt


Innan vi åkte hem var Peter naturligtvis tvugnen att leka lite i snön:)


Killen gillar stora snöbollar helt klart:)

Senare på kvällen då vi kom hem var vi helt slutkörda så det blev till att äta mat och sedan sova. Den sista dagen tog vi det gabska lugnt och strosade lite granna på staden, kikade in på ett internetcafé och såg ytterligare en film på bio:)


Det var mycket finare på kvällen då all belysning sattes på runtom i Harbin


Neon...


Hittade faktiskt lösgodis, jag som egentligen inte tycker om lösgodis kunde inte moststå frestelsen utan köpte en påse för endast 5 kr:)


En något ovanlig skyltdocka....

Tåget gick klockan 08:50 dagen efter, vi tog oss till stationen i god tid och ställde oss i kö. Snacka om kö dock... Vi hade inte räknat med att så mycket folk skulle åka till Beijing. Det var alltså helt smockat och än värre var det i tåget. Det hade varit en sak om man åtminstone hade haft lite utrymme att stå på. Situationen var nu så illa så att man i princip stod och tryckte mot varandra under hela resan, det var helt packat längstmed gången i tågvagnen.
Vi hamnade naturligtvis intill toaletten och där skulle ju folk gå in hela tiden vilket ledde till att man var tvungen att flytta på sig stup i kvarten...
Efter 4 timmar var jag trött, efter 8 timmar var jag jäkligt trött, efter nästan 12 timmar var jag så frustrerad så jag höll på att smälla av, dem 2 sista timmarna var rena pinan Detta är definitivt sista gången jag står 12 timmar på raken i ett tåg!!


I tågstationen


Mycket folk ville in i tåget samtidigt


Hur i allsindar skall detta gå?


Vi kom in till slut men inne i tågvagnen var det inte mycket bättre... Såhär stod vi under hela resan hem...


Jag kände mig nödgad att filma såsom det såg ut i vagnen, det var helt sjukt... Efter att jag filmat detta steg det på ytterligare en grupp människor vilket gjorde det ännu värre...

Jag skulle slutligen vilja säga att Harbin ju hade sina stunder men folket var inte direkt trevligt, de var väldigt stela och ganska så utrycklösa, samt alla dessa nedrans taxichaufförer som vägrar en skjuts och vill blåsa en. Nej tacka vet jag Beijing. Har jag en hemstad i Kina så är det definitivt Beijing, här känner jag mig mer hemmavid, nästa tripp blir definitivt någonstans söderut till lite varmare breddgrader:)

Nu blev det ett långt inlägg men det får ni banne mig stå ut med då jag suttit i mer än 3 timmar med det:)

//Stefan

En kvall i Harbin

Sitter pa ett internet cafe just nu. Mitt forsta intryck av Harbin ar att staden ar valdigt lugn, nastan kusligt lugn. Taxichaufforerna har forsaker lura oss pa pengar hela tiden vilket ar lite jobbigt. 

Engelska verkar inte existera i denna stad sa vi har endast pratat kinesiska hela tiden, dock sa pratar dem har en ibland oforstaelig dialekt sa det ar tur att jag har med mig britten Peter som ar en mastare pa kinesiska. Jamfor man temperaturen med Beijing sa ar det a jakligt kallt har, den ligger pa runt -20.

Jag ska skriva ett utforligt blogginlagg om allt nar jag kommer hem!
Hemresan ser ut att bli riktigt dryg. Det sa ser ut som om vi blir tvungna att sta i 12 timmar pavagen hem.....

Stefan

Harbin och ett avsked

Tidig Fredag morgon 04:30 och jag har kämpat mig upp redan nu och sitter och surplar en kopp svart kaffe medan jag surfar på Aftonbladet och läser om alla skandaler i Sverige (Jenny Östergren sa K*K i TV rutan) och eländigheter i världen (  Anledningen till att jag är uppe och ränner så tidigt är att det idag bär av till provinsen "Heilongjiang" som ligger i nordöstra Kina. Målet är Heilongjiang provinsens största stad som kallas "Harbin".
Den lilla staden Harbin (bara dryga 9 miljoner invånare) är framförallt känd för sina stora isskulpturer " 冰雕 Bingdiao".
Dock så hoppas vi även på lite rolig skidåkning, jag åkte ju skidor för ett tag sedan en bit utanför Beijing, vilket var riktigt kul men berget var ack så litet, vi får hoppas att norr har bättre av den varan:)
Tåget går 07:15 från den centrala tågstationen "Beijing Zhan 北京站" och tar ca 8 timmar innan ankomst.
Att åka tåg I Kina kan vara riktigt intressant om än något annorlunda. Åker man tåg kan man välja mellan olika klasser: ståplatser, sittplatser, sovplats(hård) sovplats(mjuk). Nu under nyåret har det varit rena slagsmålet om biljetterna. Det är inte ovanligt att kineserna blir tvungna att stå hela vägen hem, allt från 10-24 timmar pga att det endast finns sådana platser kvar. Det brukar oftast vara ganska livat i vagnarna, kineserna gillar att prata med varandra och spela kort. Oljudet börjar tidigt på morgonen redan vid 6-7 tiden så man brukar vakna upp vare sig man vill eller inte.
Den här gången blev det sittplats. 8 timmar kanske inte låter så väldans mycket när man åker tåg i Sverige då man åtminstone har ganska gott om utrymme. Sitter man på ett tåg i Kina så trängs man 2-3 personer på ett väldigt begränsat utrymme. Jag har suttit dryga 17 timmar mellan Changsha-Beijing nonstop vilket var bland det drygaste jag varit med om, jag hade ont i ryggen i flera dagar efteråt då man var tvungen att sitta i flertalet konstiga positioner under hela resan. Därför blir min rekommendation, åker man på längre resor se förtusan till att skaffa en sovplats istället:)
Dock så ska jag inte avskräcka er. I det stora hela så brukar det det vara en mycket trevlig upplevelse att åka tåg runtom i Kina, man får se mycket natur, landskap och byggnader plus att man träffar en hel del intressanta människor.
Tågbiljetten, dryga 290 svenska kr, Vagn nummer 13, plats nummer 30:)

Förra veckan så hade vi avskedsmiddag på "Big Pizza" för tant Hans skyddsling Liu-liu. Hon har beslutat sig för att åka hem till sin lilla by grannprovinsen Hebei. Beslutet verkar bygga på 2 skäl, hon trivs inte riktigt med arbetet (hon har arbetat på det intilliggande internetcafét här i 4 år) Chefen hennes verkar vara ett riktigt jävla praktsvin så jag förstår henne. Det andra skälet är att hon nu fyller 22 vilket innebär att hennes föräldrar anser att det nu är dags för giftemål....
Det blir sjukare, flickstackarn måste nu det här året välja en make som hon kan gifta sig med nästa år. Som jag har förstått det så kommer det komma en grupp helt okända män hem till henne. Hon måste då välja en av dem som ska bli henne framtida make. En helt okänd snubbe, de vet alltså inte ens om deras kemi funkar ihop.
Tant Han brukar säga att det blir bättre med tiden, man lär sig tycka om varandra....
Vilket skämt, i det här stadiet var Sverige för mer än 100 år sedan, Kina är fortfarande kvar i samma traditioner..
Dock så ska man komma ihåg att detta endast i regel fortfarande sker ute på landet. Kineserna som bor i de större städerna har inte alls samma krav på sig såsom de ute på landet. Valet av dotterns make är för föräldrarna ute på landsbygden många gånger avgörande för framtiden då maken måste betala (köpa ut bruden) ur hemmet för att få gifta sig med henne. Just pga det så duger inte vilken som helst, Liu liu har pressen på sig att välja en som har lite pengar och iallafall en hyfsad inkomst...
Då Liu-Liu är den äldsta i familjen fick hon det otacksamma jobbet att dra in pengar istället för att studera. Familjen hade bara råd att betala för en att studera och den lotten föll på hennes yngre syster vilket jag tycker är väldigt synd. Liu-liu är definitivt den smartaste och har stor potential att bli något då hon är riktigt duktig med siffror.
Istället så åkte hon till Beijing och jobbade. Hon tjänade en vanlig månad ca 1900 kr varav hon behöll ett par hundra för sig själv, resterande skickade hon hem till de "blodsugande" föräldrarna.
Jag fick höra av Björn för ett tag sedan att hon på 4 år endå lyckats spara ihop 3000 kr.
För dessa köpte hon en stationär dator. Hade hon sparat de 1700 kronorna varje månad till sig själv dessa 4 år istället för att ge bort dem hade hon haft nog med pengar till att studera nu. Det är jäkligt synd om henne.....
Tant Han och Björn

En Färnebobo och Liu-liu
Allihopa

Wang Yang (vaktmästaren på internetcáfet) och Liu-liu. Dessa två hade en en liten flört men tyvärr så var han tydligen inte god nog för hennes föräldrar...

Då vi inte kunnat köpa hembiljetten tillbaka till Beijing än utan måste göra det i Harbin så ska det bli intressant att se när vi kan tänkas komma hem... Alla kineser är nämligen påväg tillbaka till sina respektive arbeten i Bejing och alla andra stora städer nu efter nyårsveckan, tågen kan minst sagt vara fulla... Men vi får la se:)
Hittar jag en bra dator där så skriver jag från Harbin, annars så blir det när jag kommer tillbaka:)
Lär sätta fart nu och packa klart!
//Stefan

Det kinesiska nyåret

Det var ett tag sedan jag skrev i bloggen och lite dåligt samvete har man väl så för att om möjligt gottgöra detta så kommer här ett långt inlägg. Det nya kinesiska året har precis börjat.
För dem som inte visste det så är Kina världens största exportör av både smällare och fyrverkeripjäser. Landet står för närmare 80% av tillverkningen i hela världen så köper du "nyårsraketer" i Sverige så är sannolikeheten mycket stor att dem kommer ifrån Kina.

Detta är min första kinesiska nyårsafton 春节 快乐 "chunjie kuaile" i Kina och jag måste säga att det har varit en väldigt intressant upplevelse. Något jag dock inte räknat med var allt detta förbaskade oväsen. Det hela började lite försiktigt redan på fredags morgon med att jag vaknade av några smällare utanför fönstret. Här snackar vi inte om några sketna små "ryssar" utan det här är närmast bombliknande dån som hörs på flera kvarters avstånd.
Det började sedan urarta under lördagsförmiddagen för att sedan braka ut i ett rent helvete på lördagskvällen.

Jag har aldrig i hela mitt liv varit med om en sådan fruktansvärd fyrverkeri/smällare storm. Hade jag anlänt till Bejing nu under den här tiden, helt ovetandes om nyåret hade jag förmodligen antagit att Kina gått ut i regelrätt krig eller låg under belägring, för det här var det värsta jag varit med om. Bilalarmen tjöt konstant av alla smällare..
Vi svenssons köper på oss lite raketer till nyåret och skickar iväg dessa på 15 minuter, gnäller sedan på att det är kallt och går sedan in i värmen igen, nöjda och belåtna. Men här... Var man än vände sig så såg man fyrverkerier och hörde dånande smällare.
Det som jag fortfarande tycker är så fruktansvärt imponerande var att det aldrig verkade ta slut, Från 17:00 på kvällen var fyrverkerierna konstant överallt i luften, först vid 04:30 på söndagsmorgonen började det avta något.

Jag spenderade nyårsafton tillsammans med britten Peter och några av hans släktingar. Där fblev vi bjudna på traditionell kinesisk nyårsmat med läckerheter såsom grisfötter, kycklingfötter, oxsvans mm.
Efteråt så kollade vi på det årliga nyårsshowen på tv kanalen CCTV1. En mycket påkostad show som blir dyrare och dyrare för varje år. Programmet inehåller storslagna uppträdanden, artister, sketcher samt kinesisk humor i all ära.
Nyårs programmet kan förmodligen jämföras lite med vårat "Kalle Ankas jul" då majoriteten av alla kineser sitter bänkade framför Tv:n för att se detta.


MMmm, grisfötter.... Jag kanske borde kanske nämna att jag fortfarande var ganska hungrig efter måltiden...:)

Den största anledningen till att kineserna smäller så mycket smällare och skjuter så mycket raketer ligger i deras traditioner. Deras tankesätt är nämligen så att ju mer rakter och smällare du använder, desto mer tur får du under det kommande året. Efter vi ätit så smet vi ut en stund för att köpa lite raketer, bäst att följa seden liksom:)
Fyrverkerier är i regel relativt billiga här jämförelsevis med Sverige. Man kan köpa enklare fyrverkerier från 50 lappen till riktigt mäktiga pjäser för flera tusentals kronor. Efter lite prutande så fick vi köpa en något större pjäs samt 6 stycken mindre rakter för 110 kr. Vi letade sedan upp en parkeringsplats och firade av dessa.
Hoppas 110 kr räcker för att iallafall få  lite tur....


En av många provisoriskt uppsatta fyrverkerishoppar i Beijing, de har endast tillåtet att sälja rakter under en begränsad tid före och efter nyåret.


Detta är är himmelriket för dem som gillar smällare och raketer:)


Yes, här ska smällas:)


Ooo, så fint, vi får hoppas på ett tursamt år nu:)

Vid 12 tiden så begav vi oss sedan till en av Beijings populärare nattklubbar, Mix. Nu var vi framme vid maxpunkten. Jag var tvungen att skrika till Peter för att han skulle kunna höra mig i dånet från alla smällare/rakter/bilalarm, det hela var mer eller mindre sjukt... Vi dansade sedan runt på det fullpackade disco-golvet till 3 på morgonen och åkte sedan hem till Wudaokou och gick till restaurang/baren "Lush", där smällde vi i oss en hamburgare (Mellan 02-04:00 så kostar en stor hamburgare endast 15 kronor, vilket är perfekt för alla oss nattsuddare).
Klockan 06:00 anlände jag hem trött men belåten:)


Den populära klubben Mix, här har man spenderat många kvällar och nätter genom åren...


Såhär ser det ut på gatorna runtom I Beijing efter rakterna och smällarna, dem stackars satarna som får städa upp skiten är det synd om..


Jag fixade ihop en liten film som hastigast igår när jag kom hem bara för att ni ska få en känsla av hur det lät i lördags, allt filmades med mobilkameran så filmen är lite suddig...

Jag vaknade sedan på söndagen vid 17:00 tiden av att telefonjäkeln ringde. Vissa hade fått för för att åka till "Temple of earth" och sedan äta mat. Seg och degig gick jag upp och begav mig av. Dock så tog vi på oss alltför lång tid att äta så templet var stängt när vi var klara. Tur var väl det då ingen egentligen orkade gå in där...


I restaurangen.... När man är flera så får man ofta egna rum att äta i, detta var deluxe med TV:)


Hela gänget, Från vänster: 2 koreanskor, en Stefan, en Affi (svensk kille) en tvättäkta kines, en britt samt längst fram en kanadensare...


Påvägen hem i tunnelbanan...

I skrivande stund (måndag morgon) så sitter jag här med en kopp kaffe och slösurfar.
Utanför hör man fortfarande smällare, det är tydligen tillåtet att använda dessa samt raketer i hela 15 dagar efter nyåret. Detta kan komma att bli drygt, börjar redan bli trött på detta oljud:)
Nej nu så ska jag ut och springa.

//Stefan

Fredag kväll

Det har blivit ganska så lugna dagar den här veckan, har inte orkat gjort så mycket alls, jag har unnat mig själv några dagars slöpluggande. Det känns nämligen inte som om jag har haft något riktigt lov eftersom jag har legat i med kinesiskan enda sedan skolan slutade för dryga månaden sedan...
Beijing har återigen blivit gråkallt, temperaturen har väl legat på runt 1 eller 2 minusgrader hela dagen.
Det skulle var skönt med lite mer värme än såhär, dock inte sådär "apvarmt" 35+ som det brukar vara här på sommaren. Har dock hört ryktas om att Sverige är ännu kallare så ska väl inte klaga:)

Träningen har legat på is ett tag också, springa har jag inte velat gjort nu då det har blåst så djävulskt kallt.
Det blåser i vintertid bra mycker mer här än vad det gör i Sverige.
Men... nu på måndag så har jag bestämt mig för att ta mig i kragen och börja igen. Problemet med uppehåll är tyvärr det faktum att det blir så jäkla drygt att starta igen:/

Jag har ikväll även skaffat mig ytterligare en ny "language partner". Som tidigare skrivit så har jag den senaste tiden spenderat en anselig tid på ett café här i närheten, vilket i sin tur har lett till att man blivit lite smått polare med en del ur personalen.
Hur det nu var så kom det helt plötsligt fram en servitris och frågade om jag kunde lära henne engelska och i utbyte mot detta så skulle hon lära mig kinesiska. Jag antar att ska man lära sig detta krävande språk så är snacka den bästa metoden, så lika bra och ta vara på möjligheterna då dem väl dyker upp framför näsan på en.

Trevlig fredag!

//Stefan



Onsdag

Klockan är 12:15 och ska nu ta mig an den stora mödan att gå igenom 3 böckers tecken vilket är uppåt 800 tecken... Anledningen till att jag tänkt göra det är det faktum att jag börjat glömma bort hur man skriver en del tecken. Suck.. Känns som ett evighetsarbete detta... Ibland känns det lagomt meningslöst att göra detta om och om igen men jag hoppas och tror att någon gång ska det fastna och stanna där inne för gott... Leva på hoppet kan man ju iallafall...

Annars... Det händer väl inget spekaktulärt här i Beijing just nu för stunden, det är väl snarare så att det är lugna gatan. Studenter och gästarbetare åker hem för att fira det kommande nyåret (tigerns år) nu den 14 februari.
Detta medför att världens största folkförflyttning sker i skrivande stund. Under den kommande veckan kommer löjligt mycket folk resa tillbaka till sina respektive hem i hela Kina. Nära en miljard människor...
Ca 2,2 miljarder olika tågbokningar har gjorts (siffran innehåller även transit/byten mellan tåg). Med andra ord bör man ge fan i att åka tåg just nu för tillfället:)


Dator check, kaffe check, kinesisk bok check, yep allt är som det ska. Jag har blivit något av en stammis på detta Café vilket har lett till att personalen börjat känna igen mig, finns det VIP-kort måntro?:)


Bara till att klia hjärncellerna och sätta igång då.... orken...


Hej så länge!

//Stefan


Zuotian wo huaxue!

Igår så blev det en dagstripp till en mindre skidanläggning, ca 2 timmar utanför Beijing med buss.
Mitt skid sällskap Eiji, som jag känt sedan 2004 gjorde även sin skid-debut. Tyvärr gick det i början mer bakåt än framåt för henne. Dock efter att ha gått i skidskola i ca en timme gick det mesta utan större problem.

Berget var förmodligen något mindre än kungsberget. Jag tyckte det endå det hela var helt okej. Jäkligt billigt var det också och det gillar vi:) Buss+entré+liftkort+skidor kostade endast 110 kr. 


Här kommer lite bilder från dagen:


Mycket folk


Dags att lämna "deponering" av pengar... Här är dem är rädd att man ska springa iväg med skidorna:=)


Dags att hämta Pjäxorna


Skidorna


Pick and choose


Skidåkande kineser i massor:)


Vågar du gå in här? Tydligen inte många då stolsliften i princip var tom hela tiden...


Bäst att följa reglerna:)


Påväg mot toppen!


Utsikten är fin, långt därborta i fjärran ser man skymten av Beijing...


Dem orkade tydligen inte fixa fake-snö överallt:)


Jag är inte...... rädd....


På toppen stod en otrevlig kines och skrek på alla att man inte fick stanna mitt i backen:)


Påväg ner, kände mig lite ensam på toppen. Det var väldigt få kineser i den svarta backen. De flesta åkte
roligt nog i de två barnbackarna istället:)


Alldeles bakom nätet hade dem dumt nog byggt en tegelmur, stannar gör man definitivt iallafall...


Man kunde se omkringliggande byar från toppen och den totala frånvaron av snön:)


Här vare berg och gråa dalar


Från liften ner mot anläggningen


Från sidan


Två skidåkare

Sitter på mitt sedvanliga café och slappar, ha inte gjort så mycket vettigt idag mer än att gått på
dagens kinesiska lektion.

Hej så länge!

//Stefan

RSS 2.0