Bättre väder snart....

Satans vad det har blåst kallt och varit jävligt idag. Dock så kommer det tydligen bli ändring på det om man ska våga lite på väderleksrapporten. Med en lätt kickstart från och med i morgon (17 grader) så kommer det succesivt bli varmare och varmare tills toppen är nådd på söndag med hela 30 plusgrader vilket är en skapligt stor omställning från dagens 12 grader....

Jag har dem senaste dagarna haft svårt med att sitta stilla och nöta in tecken och gramatik då koncentrationen har en märklig benägenhet att vandra till andra betydligt mer intressanta saker. Dem förbaskade tecknen vägrar ta slut ju, känns mera och mera som ett riktigt evighetsarbete det hära, ju mer tecken man lär sig desto mer inser man hur lite man vet...
Då alla dem ancancerade klasserna på den högsta nivån åkt iväg till södra Kina på skolresa så är det just nu ganska så lugnt i i hela skolan vilket på sätt och vis är välkommet. Ta bara det att kaffekön är mycket kortare än vad den brukar vara och att det inte är ett sådant förbaskat oljud på rasterna:)

Sitter just nu och slurplar en kopp Gevalia och läser aftonbladet, verkar inte hända så mycket i Sverige heller, hetaste nyheten just nu verkar vara uppbrottet mellan prinsessan Madeleine och Jonas, antar att det inte bara är jag som tycker att Aftonbladet alltmer börjar gå ner till Se och hörs nivå....

Nåväl, ska väl öppna bokjäveln lite endå innan det är dags att sova...

Godnatt!

//Stefan

En söndagskväll!

Beijing är blött, kallt och regnigt, sitter och försöker utan någon större framgång sitta och plugga lite kinesiska. Koncentrationen är inte alls på topp just nu. I brist på bättre vetande sitter jag och slösurfar lite på aftonbladet istället och läste artikeln "världens mest bisarra göra slut brev" vilket fick mig att skratta en del:)
Ett exempel:

-För Janet kom hennes pojkväns beslut om att göra slut som en blixt från en klar himmel. Och tyvärr gav inte brevet någon förklaring till pojkvännens beslut.

"Kära Janet,

Jag tycker att vi ska göra slut. Jag vill berätta varför, men just nu går jag igenom en tuff period där jag inte kan beskriva mina känslor. Så jag ritade en bild på mig själv där jag rider på en giraff i stället."

Att inte fler kommit på detta fenomenala sätt att göra slut på:)

Annars då? Jag har ju återigen inte skrivit på ett tag och efter vissa påtryckningar hemifrån så inser jag att jag borde skriva oftare, för visst finns det väl en del saker att skriva om, det är bara det att jag inte orkar ta mig an mödan nuförtiden....
Björne har åkt hem till Sverige nu så för tillfället är det bara bara jag och tanten här, dem har dessutom börjat på att rusta hans gamla rum och köket vilket medför att det är ett jävla oväsen här varje dag.... Jag fick för ett tag sedan ett erbjudande om att åka iväg till Taiwain i sällskap med en kanadensare men det blir förhoppningsvis till sommaren istället, Jag skulle gärna vilja se Taiwain vilket tydligen ska vara ett något mer utvecklat Kina fast i uppenbart mindre format:)

Nä nu lär jag plugga.

//Stefan




Helg ljuva helg!

Då var det äntligen helg och lite ledighet... jag är trötter... Det har varit en lång jävla vecka med prov och skit.
Appropå proven så har dem tydligen gått rätt hyfsat, jag verkar ha klarat alla prov med god marginal, pratprovet var jag endast 2 poäng från full pott. Hörförståelesen, läsförståelesen, ja till och med gramatikdelen med teckenskrivningen, dessa gick långt över förväntan trots min relativt begränsade pluggtid, så det känns ju rätt bra iallafall. Så den här helgen kan jag götta mig i lathet med gott samvete:)

Nu blir det till att käka mat!

//Stefan



Mitterminsproven avklarade!

Då var värsta persen över då, familjen är hemma och proven är gjorda så nu sitter jag och göttar mig på Cafét och slurplar en kopp kaffe.
Proven bestod av dem sedvanliga delarna, hörförståelse, konversera, gramatik+teckenskrivning samt läsförståelse.
Då jag varit halvt upptagen mrf mor far och syrran kom jag ganska dåligt förberedd till "konversations provet" men det var inget problem, jag pratade bokstavligen brallorna av läraren och läste ett kapitel ur boken utan stakningar.

Den kinesiska hörförståelsen var lite kämpigare, speciellt då vi var tvugna att skriva ner en del så det blir väl sådär, det som var nytt denna gång är att dem försöker lura en lite, en mening kan låta såhär. "-David springer snabbare än Martin men är inte lika duktig att springa som Mikael", vem springer snabbast?
Låter enkelt på svenska men hör man det på kinesiska blir det däremot klurigare...

Gramatiken hade jag inte heller pluggat direkt mycket till utan skuggläste boken innan provet mest, kändes väl hyfsat iallafall, skriva meningar på kinesiska är dock inte lätt....
Läsförståelsen som var min starkaste del i dem föregående proven var den här gången löjligt svår...
Jag kommer kanske inte ihåg precis alla tecken jag tidigare studerat men borde iallafall kunna läsa runt 95% av dem, endå så hade jag svårt med läsförståelsen pga alla nya ord som fanns med som vi ännu inte lärt oss.
Lagom irriterad frågade jag läraren.
Svaret var något överraskande men tydligen så händer det ganska ofta att inte ens kineser kan läsa vissa tecken vilket då innebär att dem istället måste förstå sammanhanget och sedan gissa betydelsen, detta ville dem även få oss att göra så därav så många nya tecken.... Kineser...

Den här helgen så ska jag bara slappa, inte göra mycket... Känns ytterst välbehövligt:)

Godnatt!

//Stefan

RSS 2.0