Gott nytt år-Xin nian kualie!

Klockan är 4 här på morgonen och jag har nyss kommit hem. Här är det redan 2010 och hos er är det fortfarande 2009:)
Det blev tyvärr inte några fyrverkerier ovanför den förbjudna staden vilket var en stor besvikelse, istället åkte vi till "Silk Street" där dem räknade ner till tolvslaget, det blev dock lite bråttom då vi bara hade 20 minuter på oss men taxichauffören var förstående och körde rally dit och med hela 10 minuter till godo anlände vi dit:)

Kinesernas firar ju sitt nyår egentligen inte först fören i februari, trots det så var det väldans mycket folk ute idag och det var mycket svårt att få tag i en taxi hem. Likadant såsom i Sverige så var alla mobiltelefoner i princip totalt utslagna under tolvslaget då alla skickar "Gott nytt år" SMS samtidigt och överbelastar telefon näten:)



Nedräkningen skedde utomhus intill ett jättestort köpcentra men för att kunna ta oss dit var man tvungen
att passera en svängdörr och som ni ser så hade alla bråttom att komma in:)



Hela taket är en stor bildskärm vilket var lite maffigt, 10 000 tums TV kanske?? Så jäklans mycket folk


Jag filmade tolvslaget och har lagt upp det på Youtube för den som vill kolla. Ganska livat:)

Godnatt och gott nytt år från oss här i fjärran östern!

//Stefan

Studera eller icke studera, det är frågan...

Hej hopp! Sista lektionen hade vi igår, nu återstår bara slutproven. Idag har jag inte gått utanför dörren, (kallt och blåsigt ute) utan slöade först halva dagen och har sedan suttit och memorerat tecken resterande timmar.
Det är nyår i morgon också också och inte vet jag vad som händer, något borde det väl bli, jag har hört rykten om fina fyrverkerier ovanför den förbjudna staden...
Efter slutproven nästa vecka så är jag ledig enda tills i början av mars vilket innebär dryga 2 månaders lov.
Vi får se om jag klämmer in någon resa någonstans under lovet men som det ser ut just nu så ska jag även försöka studera en del också. Jag har redan köpt nästa termins studiebok som jag tänkte plugga lite själv i samt att jag utöver det förmodligen på daglig basis kommer ta extra kinesiska lektioner hos en privat, närliggande skola kallad "Global Village".
Jag är ju trots allt här för att lära mig språket, då jag känner mig själv alltför väl så kommer jag definitivt ångra mig som fan om jag inte ger allt....

Nu ska jag iallafall gå och hämta mina nytvättade sängkläder som jag lämnade in i måndags för dryga 25 kr...

På återseende!

//Stefan

Yes:)

Skoldagen är över och jag sitter hemma och äter en stor macka. Det hände en liten trevlig incident för en stund sedan. Jag brukar ibland köpa dumplings av en kille som står här utanför huset varje morgon-eftermiddag, då brukar vi snacka en hel del. Jag ser detta som en utmärkt chans att få öva min kinesiska. Idag när vi stod där så kom det fram en gubbe och hoppade in i konversationen, sedan en till, och en till och vips så var vi fem, där stod vi i nästan 30 minuter. Det är första gången jag känt att jag kan följa med iallafall ganska så hyfsat i en konversation utanför skolan, att faktiskt kunna föra en vardaglig konversation med ett gäng pekingbor.
Även trots att jag var tvungen att koncentrera mig som en tokig för att kunna förstå merparten så är jag nöjd:=)

Nu ska jag dock skriva tecken tills jag dör...

//Stefan

Nya inköp...

Gissa var jag har varit idag? Jo IKEA:) Jag har varit så fruktansvärt trött på den sketna pallen jag suttit på enda sedan jag kom hit och den smutsiga stolen som gör mörka fartränder i golvet... För det första så får man ont i arselet av dem båda två då man suttit några timmar och sedan så knarrar dem oroväckande. Så i högst förbyggande syfte begav jag mig till IKEA idag för att byta ut skiten snarast möjligt innan det händer några olyckor, sen att det slank in några köttbullar och en och annan räkmacka, det är bara en bieffekt:)

Efter jag hoppat ur taxin så tog jag mina stolar och hoppade upp på cyckeln och cycklade hem som en äkta kines, kineserna har nämligen en förmåga att kunna transportera i princip allt på en cyckel, vilket kan se väldigt lustigt ut ibland.  Jag har just tvättat kläder, sopat rent, torkat golvet samt kastat lite skräp så nu är det fräscht här inne.
Nu är det dags för en stor kopp Kaffe a´la Gevalia och sedan så måste det tyvärr bli till att plugga tecken igen...


Jag har även skaffat mig ett IKEA family kort vilket ger vissa rabbatter och poäng. Det var väl egentligen på tiden, det här är ju förmodligen inte sista gången jag åker dit:)


Dessa var nog redan begangnade under kulturrevolutionen för 30 år sedan...


Ut med det kommunistiska och in med lite Ingvar istället så blir allt bra:)
Stolen kostade 99 kr och pallen 20 kr. Det var även (idag) rabatt på stolsdynor så för att om möjligt kunna slippa ha ont i bakdelen varje gång man suttit några timmar så införskaffades det även en stolsdyna för 39 kr...


Yep, det får duga, IKEA is the shit:)


Wo de fangjian...

Godnatt!

//Stefan




圣诞快乐 God jul och god fortsättning!

Julafton är över och det har inte riktigt varit så juligt som det vanligtvis brukar vara. Det finns för tillfället inte den minsta tillstymmelse till snö här i Peking utan det är bara grått och kallt och dessutom blåser det som tusan. Igår (julafton) trodde jag att jag bokstavligen skulle blåsa omkull då jag gick utanför dörren. För att göra saken ännu värre så bär blåsten med sig små sandkorn enda från Gobiöknen vilket irriterar ögonen något enormt. Jag kände mig lite som Åsa Nisse då jag och min gamle kommunistiska trotjänare trots stora ansträngningar, halvt blind åkte mer bakåt än framåt på vägen hem från skolan...

Julafton spenderades på sedvanligt vis först i skolan. Sedan på eftermiddagen bar det av med fart till det kära IKEA med julmat abstinens... Efter att ha förlustat sig i lite svenska kulinariteter så blev det bestämt att vi skulle försöka oss på lite massage. Vi hittade på ett massage ställe nära universitetet, servicen var riktigt bra och det var också väldans billigt, 99 kr (-20 kr för oss fattiga studenter) för 2 timmar .
En hyfsat bra dag...


Stora delar av Peking är väldigt juldekorerat:)


Det närmsta ett riktigt julbord jag kunde komma. Saknade dock chokladpuddingen... Men endå, tack Ingvar för IKEA:)


En liten jultallrik för 15 spänn


De obligatoriska 20 köttbullarna med mos och lingonsylt för 22 spänn..


På bordet stod även: Kokt lax med vitvinssås och grönsaker, 2 st räkmackor med grönsksbädd, 2 st gravad laxtallrikar med senapssås, dill och citron, 1 tallrik ris med kryddig kyckling och rotfrukter med en lätt brunsås samt desert: Några brownies, Al monde kaka, och ljus chokladkaka. Hela spektaklet inklusive 4 glas dricka 179 kr. Lätt värt:)

Anledning till att jag tagit en bild på dessa 2 väskor som min klasskamrat äger stavas "min kära syster". Denna väska är ingen fejk och ska tydligen "endast" tillhöra den billigare modellen av Louis Vuitton kollektionen. Ja endast 4000 kr ska den kosta enligt ägaren.... Ska tydligen vara en vardagsväska....


Här kommer trumfen, detta är en äkta (No fake) "Chanel" väska av den lite lyxigare varianten. Priset för denna går loss på mer än 10 000 kr vilket jag tycker är smått otroligt för en väskjävel.... Det ska dock sägas att detta är långtifrån den dyraste väskan ägaren innehar...

Sluta dregla nu Anna:)

Nu blir det lite film tror jag!

Godnatt!

//Stefan

Jäkla tecken!

Jag har idag suttit och skrivit tecken i flera timmar men jag sliter mig i håret för jag glömmer bort hur man skriver  dem i mycket snabbare takt än vad jag kan faktiskt kan skriva dem i.... Jag tillhör definitivt kategorin som har relativt lätt att lära sig nya tecken och läsa men istället har väldigt stora svårigheter med skriften. Jag har saxat den här texten från en annan blogg då detta är en utmärkt beskriving till varför jag är så frustrerad...

"En sak som inte så många utanför den Kines-språkliga utbildningens krets reflekterat över är den gigantiska skillnaden i komplexitet att kunna läsa ett Kinesisk skrivteckenmfört med att också kunna skriva det. Det är lätt att tro att det är liknande svårighetsgrad, vilket det alltså INTE är.


Fundera på hur många vardagliga symboler, tex. logotyper som du känner igen, jämfört med hur många du kan rita upp eller beskriva i detalj utan att se dem. Ex. SJ's logotype, Beijing's OS-logga eller kanske Svanen-miljömärkning. Kan du rita dem? Eller beskriva dem i detalj? Man känner med lätthet igen dem när man ser dem, men det är lite svårare att komma på hur de ser ut om någon frågar dig.


Symbol-exemplet ovan beskriver ungefär skillnaden mellan att kunna läsa och skriva Kinesiska. "Lätt" att läsa, men betydligt svårare att skriva. En mycket stor del av de språkstudenter som studerar Kinesiska väljer nivån att "bara" kunna läsa, och en del inte ens det."

 

Nu ska jag gå och lägga mig och sura ett tag för att sedan försöka sova, jag är trött på tecken...

 

Godnatt!

 

//Stefan


En hyllning till Apple

Jag har nu haft använt mig av Mac i ett halvår och jag måste säga att jag är fruktansvärt nöjd. Jag som förut har haft lite utav en antimac inställning måste faktiskt medge att det är bland det absolut smidigaste och stabilaste du kan köpa för dina surt förvärvade slantar. För visst är det dyrt, det är definitivt inte billigt att köpa en Mac, men vill man inte att skiten ska krångla stup i kvarten och vill man ha ett operativsystem som är stabilt och säkert, ja då är det värt dem där extra slantarna. Jag kommer förmodligen aldrig att helt och hållet gå tillbaka till Windows nu då jag känner att Leopard är så mycket stabilare.

Någonting som jag verkligen tycker om här i Kina är att i princip alla cafér har gratis trådlös internetuppkoppling, Ja till och med Mcdonalds har. Jag har ofta lagt märke till folk som tar upp "monster" till bärbara datorer. Dem kan bokstavligen inte klassas som "bärbara" utan mer "släpbara".
Jag har inte det problemet, datorn är bland det slankaste, lättaste du kan få tag i vilket möjliggör att jag kan ta med mig den lite varstans utan större besvär. Batteritiden påverkas inte heller utav av att datorn är så tunn utan den är helt suverän, jag klarar mig lätt på en laddning i ca 6-6,5 timme.

Slutsats, har du lite pengar över och söker efter en dator med kvalité i så tveka inte att åtminstone titta på en Mac. Det är definitivt inte det billigaste alternativet du kan få tag i och jag var själv jävligt osäker i början om det verkligen var värt dem där extra pengarna, då man kan köpa en PC med ungefär samma specifikationer för en billigare penning. Idag så kan jag med säkerhet säga. Har du råd? Vill du ha någonting som bara funkar? Köp!!!







//Stefan






14 december

God morgon Sverige:) Jag har återigen inte skrivit på ett tag och det ber jag om ursäkt för men det har inte funnits tid över att skriva och de få gånger man har varit ledig har man varit så jäkla trött så man inte orkat skriva istället:)
Vi börjar med stormsteg närma oss julen och även här i Peking har man satt upp en del juldekorationer och julgranar utefter gatorna trots att julen i stort sett är obetydlig för kineserna.

Peking är annars relativt grått, gråkallt och helt utan snö. Årstiden känns för närvarande mer som en kall svensk höst än som en vinter.
Min sketna cyckel kommer ta död på mig, ibland då man trampar så släpper kedjan en sekund och hoppar sedan tillbaka vilket har resulterat i att jag vid några tillfällen då jag stått och trampat och kedjan släppt nästan kastrerat mig själv... Cykel jävel!!!

Studierna går sakta men säkert frammåt, dock så går vi fortfarande alldeles för fort fram, man hinner knappt fatta hur och varför det blir som det blir innan vi hoppar till nästa gramatisiska term.
Dock så börjar jag känna att jag kan ta mig runt i Peking hyfsat iallafall. Att föra konversation med kineser är naturligtvis mycket svårare, dem har en förmåga att prata så förbaskat snabbt och ofta med någon form av dialekt vilket gör det väldigt svårt för mig att förstå vad dem säger.
Jag skulle uppskatta att jag för närvarande kan mellan 700-800 tecken och kombinationer av dessa vilket fortfarande inte är tillräcklig, det är väldigt ofta man står där som ett fån och inte fattar ett jota då man aldrig ens tidigare hört eller lärt sig vissa av orden kineserna säger.
Det ska dock sägas att då jag först anlände hit för drygt 4 månader sedan kunde jag i stort sätt bara säga "Hej" på kinesiska, så nog har det gjorts framsteg iallafall:) Ge mig 3-4 månader till så får vi allt se:D

Jag besökte för ett tag sedan fågelboet för andra gången i mitt liv, Man passerar fågelboet varje gång man ska till IKEA så det blev ill sist att stanna en sväng där:) Bilderna är tagna med mobilkameran och får väl betäcknas som okej:)


Fågelboet:)


Sett från ena långsidan, ser ganska coolt ut:)



Vattenkuben, ändrar färg lite då och då under nattetid

//Stefan

Slöar

Sitter på ett internet café och slösurfar, borde börja med mina läxor men jag är så trött idag. Den sista timmen idag satt jag som i koma under lektionen och orkade inte koncentrera mig....
Peking är riktigt gråkallt nuförtiden, dock så har man börjat juldekorera trots allt

Här kommer lite bilder på en kinesisk mataffär. Något annorlunda gentemot det svenska lite mer konservativa tänket.
I Kina vill man att allt ska vara så färskt som möjligt då man köper det vilket blir mer uppenbart om ni kikar på dessa bilder...:)


Välkommen till det kinesiska snabbköpet


Denna mataffär har allt du kan tänka dig


Bläckfisk finns det gott om



Får det vara ett stycke nysköljd krabba till kvällen?


Det är bara att välja och vraka:)


Det är inget problem att få tag i färsk fisk här:)


Relativt lite folk denna dag


Något större än ICA i Österfärnebo:)


Kan ni läsa skylten?

Nej jag lär fan göra lite nytta nu..

//Stefan



Dagarna går så fort

Det är redan den 7:e december, snart jul med andra ord och jag saknar redan den svenska julmaten. Det känns lite "B" att inte kunna äta riktig julmat, att be morsan skicka en färdig julskinka på posten är ju inte heller direkt en lösning på problemet. Jag är därför seriös då jag säger att jag kommer bli tvungen att för första gången i mitt 22 åriga liv spendera julafton på IKEA:) Då det finns ett begränsat antal rätter att välja mellan där så får det helt enkelt bli köttbullar och mos på julaftons-dagen. Att äta spagetti och köttfärsås under juletid vore ju rena hånet mot våra svenska traditioner:)
Dock så ska det därifrån även inhandlas glögg, pepparkakor, en jävlans massa bilpåsar, lite Daim, OLW chips och eventuellt hårdbröd samt riktig hederlig svensk ost... Förhoppningsvis så kommer detta lindra suget lite granna åtminstone.

Igår så besökte jag ett ställe kallad "Qianmen" vilket är en lång nybyggd gata i traditionell kinesisk stil. Men låt inte den gamla fasaden lura er, inuti dem till synes vackra ålderdomliga byggnaderna finns toppmoderna affärer, restauranger, ja allt för den shoppingsugne. Det gamla blandat med det det nya gör denna gata helt klart unik och sevärd för den glade turisten.


Den magnifika ingången till Qianmen


Ingången sedd från andra hållet


Se dem gamla kinesiska husen


Även H&M går att finna efter denna gata långa gata

Godnatt så länge!

//Stefan


Natten till fredagen

Dags att gå och lägga sig igen då, tanken var att jag skulle göra ett större inlägg idag men jag orkar fan inte. Jag får ta det i morgon eller i helgen istället:) Skönt att det är fredag och att jag endast måste kämpa mig upp en gång till den här veckan och sen får jag sova... Känner mig lite halvt sliten just nu:)

Godnatt!


Kort uppdatering

God-midnatt. Kom precis hem. Fan vad lite skriva i bloggen det har varit på sistone, men då den gramatiska bördan legat på mer och mer så har jag inte haft tid+att det har hänt en del saker runtikring.... Aldrig får man en lugn stund:)
Nuförtiden får vi nya gramatiska begrepp som vi måste fatta varje dag samtidigt som det tillkommer en massa glosor och övingsuppgifter...
Jag känner dock att mitt vokabulär sakta men säkert blir bättre och bättre och många av orden man lär sig har man nytta av direkt i vardagslivet. Tiden går så fort också, den här terminen har snart nått sitt slut och vi har lov i drygt 2,5 månad.... Jag har fått en hel del uppslag om vad som kan tänkas göras under långlovet, mer om det senare...

Dags att sova!

//Godnatt


RSS 2.0