H&M

Det har varit dött ett tag här på bloggen men det har det endå varit fullt upp på alla fronter. Hela veckan kan väl samanfattas som ett enda "försöka förstå gramatiken veckan"...:) Kinesisk gramatik är ibland så radikalt annorlunda vår egen svenska gällande ordföljd, dåtid och nutid, så även om den är relativt enkel i teorin så blir sjävla "enkelheten" orsaken till att det blir så förbaskat svårt... Kan inte förklara på något bättre vis...
Den här helgen har varit fullproppad av allt annat än kinesiska även fast jag känner att jag borde studera. Orsaken är att jag insett att jag måste koppla bort allt som stavas "studier" ibland annars så kommer jag att bli tokig... 

H&M har nu hela 21 stycken butiker i Kina varav 5 stycken i Beijing. Fler är dock påväg och det verkar som att det finns en stabil marknad här för H&M att växa i.
Det ska erkännas att det har blivit några besök på H&M och jag måste påpeka att H&M här är fruktansvärt populärt.
Nästan varje gång jag varit där har det varit knökfullt av köpsugna kineser. Priserna är dock konstigt nog likvärdiga Sveriges men det verkar inte bekomma kineserna mycket. En annan sak som jag noterat är att H&M:s klädes kollektion här i öst är mer skrikig i färgerna jämförelsevis med Sverige. Kineserna verkar gilla väldigt starka färger. Kan enklast beskrivas som, "Titta på mig och mina knallgula byxor":)



H&M i shoppingdistriktet Xidan


Detta är en av de få gånger då det inte varit så mycket folk i H&M då jag besökt butiken


Butiken är löjligt stor, 2 våningar fyllda till bredden med kläder, skor, accessoarer etc etc


Mina följeslagare, Bill och Luna

Godnatt!

//Stefan

En heldag...

Jag har gått så inihelsike idag så det känns som om fötterna blöder. Lördagskvällen blev riktigt sen pga bio och studier och sedan var det bara att finna sig i att gå upp klockan 06:45 idag (söndag) då jag fått det ärorika uppdraget att agera lite guide åt en sandvikare och en färnebobo.
Vi hade stämt träff rakt framför den förbjudna staden (Maos porträtt) eftersom grabbarna grus "trodde" att dem skulle hitta dit utan problem. Det slutade naturligtvis med att jag fick stå och vänta där i en timme på dem eftersom de varken visste var dem var och än mindre var framsidan på den förbjudna staden låg:) Hursom så kom de slutligen fram till sist och sedan så flöt dagen på riktigt bra. Vi marscherade igenom i stort hela den förbjudna staden på någon timme och sedan traskade vi över till Himmelska Fridens torg som ligger mittemot och tog en vända runt där.

Jag tog dem sedan till den sevärda gatan Wangfujing där vi åt mat och kollade lite på alternativ mat... Sedan gick vi hela vägen till Silk Market vilket tog en dryg timme, det är så satans mycket att se i Pekings hjärta och dess storslagna gator, så den mödan var det värt.
Lite halvt trötta och ömma i fötterna så anlände vi slutligen till Silk market där vi gick igenom våning efter våning. Grabbarna grus blev minst sagt imponerade av försäljarnas ihärdighet och antalet säljande artiklar i huset (det är 6 våningar) så det är en del att plöja igenom.... Trötta som de endå var så blev det inget inköp idag utan de ska istället i morgon med nya krafter återvända till lejonen för att om möjligt göra årets största klipp:)
Då vi inte fann någon taxi utanför marknaden traskade vi vidare. Alla taxibilar av någon underlig anledning var upptagna, så jag tog med dem till den närliggande tågstationen där det alltid står körvilliga chauförer. Trötta men förhoppningsvis belåtna med dagen så åkte grabbarna grus till sist tillbaka till hotellet....

Den här helgen har tagit hårt på mig. Lördagen blev sent in på natten i studier och sedan tidigt upp igen vandrandes under en hel jäkla dag vilket resulterade i att jag somnade sött på tunnelbanetåget och åkte 3 stationer för långt... Men det är sånt man får ta om man bor i en sådan här stad:)

Lite bilder:


Nästan framme vid den förbjudna staden klockan 08:30 en gråkall söndag


Den förbjudna staden by the morning..


Himmelska fridens torg by the morning.. Disigt värre


Turister fanns det gott om endå


Guiderna står och viftar högt med sina flaggor när dem går, alla i den medföljande gruppen behöver då bara följa flaggan i den trånga folkmassan och slipper tappa bort sin grupp


Undrar hur många gånger vi sett denna bild i tidningar och TV?


Roger och Tommy


Mycket folk inne i den förbjudna staden


Ännu mera


Jag gillar designen på taken. Det sitter tio väktare på kanten av taket, dessa skall beskydda huset mot onda andar, ju fler desto bättre, kejsarens palatshus hade givetvis flest väktare på taket


Storslaget


Utsikt över den första innergården i den Förbjudna staden, mycket folk...


En skaplig farstukvist:D


Taget från världens största torg eller som kineserna kallar det: "Tiananmen" - Himmelska fridens torg


Regeringsbyggnaden där de tunga besluten tas...


Jag introducerade lite ny och fräsch mat á la skorpioner och skalbaggar, men fega krakar som de tyvärr var...


Så blev det istället pizza:)


Vi traskade sedan till silkesmarknaden


Pekings trafik by kväll:)


Från lördagen: Genghis, Li, Soogwen och jag från klassen var på bio, efteråt åt vi glass


Genghis och Soogwen


Hela skocken

Godnatt!

//Stefan





Zhōu​mò ​dào​le

Då var denna veckas lektioner avklarade. Så vad har hänt på sistone? Jo, denna vecka har spenderats mestadels åt studier. Icke förvånande... Den nya boken är som förväntat svårare och har bra mycket mer gramatik än vad den förra hade plus att alla texter är skriven på kinesiska vilket medför att jag måste spendera en anselig tid framför boken varje dag för att kunna förstå allt.

Jag åt idag lunch med en annan klass då jag lärt känna dem genom britten Peter. Dem studerar kinesiska i den högsta avancerade nivån vilket medför att all konversation förs på kinesiska.
För drygt en månad sedan då jag åt med dem sist förstod jag i princip ingenting av vad som sades.
Men den här gången hängde jag med i diskussionerna såpass väl att jag själv blev lite halvt chockad. Detta har fått mig att inse att det är en viss skillnad på "skolkinesiska" och den faktiska kinesiska som pratas utanför skolan då jag har mycket svårare att förstå vad en infödd Pekingbo säger. Men jag får se detta som ytterligare ett litet framsteg iallafall.

Hursom. Igår besökte vi ett "kinesiskt tehus". Skolan arrangerade en busstur dit gratis. Gratis är ju bra så jag följde med. Där blev vi bjudna på..... te såklart:) Samt frukt, sockrade äpplen, solrosfrön, nötter etc.
Vi fick också se Pekingopera. Pekingopera kan för er som inte vet beskrivas vara en teater/pjäs med en dialog där dem gör akrobatiska konster till ljudet av kinesiska trummor.
Det roliga är att inte ens kineser fattar vad som egentligen sägs i en Pekingopera då skådespelarna pratar med urgammal kinesiska blandat med en massa konstiga toner.

Senare så åt vi mat med klassen och bjöd våra lärare. Mycket trevligt och uppskattat. Vår andra till vardags synes "oskyldiga" lärare, jo hon drack förvånansvärt många glas öl och några små shotar kinesisk sprit:)

Här kommer lite bilder:


Vårat bord. Från vänster; Ossian från Ryssland, kapten Abdul från Saudarabien med tillhörande löjtnant Hani och sedan Li..... nånting från Thailand.


Lokalen var fullproppad (2 bussar)


Här visas hur man dricker te på kinesiskt vis:)


Killen var riktigt stark i käften:)


Cykla på ett hjul...


Dem vet hur man ska spöka ut sig:)


Tjejen som inte kan ha vägt mer än 50 kg var stark så enda inihelvete i benen, bara tunnan väger 110 kg och sedan fick en frivillig lönnfet indier på 90 kg sätta sig i den. Hon tog upp tunnan med honom i och snurrade runt han flera varv hur enkelt som helst:)


Den här gubben var lite av ett skämt. Han gick runt och visslade som en fågel och gjorde magiska B-trick. Han höll inte alls samma standard som de övriga..


Om ni bara kunde höra det gälla trummljudet dem dansar till, det blir satans jobbigt efter ett tag....


Vår kära "Laoshi" - "lärare" som följde med tillsammans med Soogwen till vänster och Li... nånting igen ...till höger båda från Thailand.


Dags att äta mat


Nationaliteter: Frankrike, Chile, Kazakstan, Thailand


Nästan hela klassen:)

Nu är det dags att äta med Björne..

//Stefan



Skumt...

I Kina äter man som tidigare nämts väldigt varierad mat. En del del maträtter är spännande och exotiska medans andra är fruktansvärt grymma och osmakliga. Rent djurplågeri....

三吱儿 sān zīer översätts som "De tre skriken"


Skrik nummer ett är då man plockar upp den nyfödda musungen med pinnarna.
Skrik nummer två är då man snabbt doppar musungen i kryddor och kokande olja.
Skrik nummer tre är då man stoppar musungen i käften och tuggar... Mums filibaba!


I Kina är det relativt vanligt att äta åsna. Det är dock bara det att i vissa provinser är det populärt att äta levande åsnor...
Kocken skär loss stora köttbitar från den levande åsnan, de fortfarande varma/ljumma råa köttbitarna doppas direkt i kryddor och (blod) och äts sedan upp av gästerna som köpt åsnan.

En annan variant är då kocken först häller kokande vatten på det stackars djuret och sedan skär loss en en köttbit från det brännskadade stället. Ju mer åsnan skriker av smärta desto smakligare sägs måltiden vara vilket gör det hela till lite utav en sport för kockarna att hålla åsnan vid liv så länge som möjligt...


Dagens lunch?


Här förbereder man för en levande slakt, slaktaren vet hur han ska öppna upp buken på bästa sätt för att inte åsnan ska förblöda och vilka inälvor han ska skära bort först för att få hjärtat att slå så länge som möjligt, endast för att få åsnan att skrika så fruktansvärt tills den inte kan skrika längre...


Proceduren är här klar...


Skinnet spar man....

Jag har svårt att tro att jag skulle kunna klara av att se något sådant här på riktigt. Fyfan, jag skulle drömma mardrömmar om det... Kom nu ihåg att detta förekommer inte i Peking utan endast i vissa provinser och i vissa mindre städer.. Jag skulle säga att de flesta av Pekingborna inte heller tycker om detta och tur är väl det.

Godnatt!

//Stefan

Söndag igen då...

Den här helgen har varit ganska lugn frånsett från fredagen då min klasskamrat Johan fyllde 20 år. Det blev lite riktig hederlig svensk mat på IKEA och sedan bowling följt av ett besök på en bar där man kunde köpa shots för 5 kr stycket. Igår gjorde jag inte ett skit... Jag borde ha öppnat bokjäveln men jag orkade bara inte. Det har varit för mycket kinesiska på sistone... Men idag sitter jag här igen med boken i nyllet, skrivandes med dessa tecken... Jag har under helgen ätit äpplen som aldrig förr. All frukt är så fruktansvärt mycket billigare här än i Sverige. Jag köpte igår säkert ett kilo äpplen för 10 spänn.

Vad kan man egentligen få för en tusenlapp här i Peking? Jag skulle kunna säga såhär... Du kan få väldigt mycket för 1000 kr men det beror helt på var du går någostans.
Ska man köpa riktiga märkeskläder(icke fejk) så är de oftast dyrare här än i Sverige tex.
Bryr man sig inte om det är fejk eller ej, bara att kvaliteten är okay, ja då är du i paradiset.

Lite kuriosa, för 1000 kr kan du:
*äta mat under en månads tid
*köpa 15-20 skor (involverar prutning)
*köpa 10-15 fejk märkes tröjor, skjortor, t-shirts etc. (involverar prutning)
*köpa mellan 100-150 DVD filmer
*köpa mellan 500-1000 öl (dock väldigt beroende på restaurang)
*åka taxi runt hela Peking minst 10 gånger
*köpa 4 sprillans nya cycklar eller 10 begagnade


För närvarande är 100 yuan ungefär 100.23 svenska kronor, så den kinesiska yuanen ligger fortfarande något högre än den svenska kronan. Det finns ingen större sedel än 100 CNY så man får helt enkelt gå runt med en bunte 100 lappar. Kineserna tar helst kontanter istället för kreditkort så det kan vara bra att ha lite lösa pengar på sig:)

Dags att tvinga ner sig i boken igen då...

//Stefan





Frånvarande...

Jag har varken haft tid eller orkat skriva något dem här dagarna. Det har varit jävligt mycket i skolan och det blir bara svårare och svårare. Maken till aphög studietakt. Vi ska nästa vecka börja i nästa bok som endast har kinesiska tecken. Slut på sötebrödsdagarna alltså... Så då blir det ännu viktigare att plugga in tecknen för annars så hänger man inte med....
Jag kan ärligt säga att jag varit så jävla insnöad i kinesiskan på sista tiden så jag till och med drömmer mardrömmar om eländet. Inatt vaknade jag upp helt kallsvettig och var totalt övertygad om att jag glömt att göra läxan och att läraren stod där med piskan... Vettefasen var det här ska sluta....  Finns inga diken här så det blir väl rännstenen eller dårhuset....

Tur att det är helg iallafall!

Dags att äta något..

//Stefan

Ångesten är jävligt nära

Nu har jag till slut frisknat till sånär som på en jäkla torrhosta som inte vill ge med sig. Riktigt envis feber...
Men.. jag har förlorat en dryg veckas lektioner och dem sista dagarna låg jag fullkomligen utslagen i sängen och orkade inte göra ett skit.
Nu med början på fredag så ska vi olyckligtvis ha några större prov vilket är åt helvete.... Ångest är bara förnamnet... Jag har desperat försökt gått igenom kapitlen jag missat den här helgen... Ibland önskar jag att jag vore ett sådant där ligvistiskt språk geni eller nåt så allt fastnade på första försöket...

I tisdags så tog vi med Tant Han ut och åt Peking Anka eftersom hon fyllde år och då blev det lite bilder:)


Tant Han, hennes plast dotter Liu-Liu och hennes syster Liu Xué


Killen längst till höger är Wong Pong, Tant Hans son


Allihopa


Dags att gå


Innan marschen hem. Björn och Wong Pong ser ut att vara lite "tong xing lian" när dem står sådär:)

Suck...

Jag kämpade mig till skolan idag då jag kände att jag inte ville missa för många lektioner. Detta idiotiska drag resulterade i att jag nu tydligen har 39.5 i feber. Jag lever på alvedon för tillfället men febern verkar inte sänka sig nämvärt..
Jag har inte ens orkat skriva tecknen idag utan jag har sovit sedan jag kom hem, ångesten är nära:D
Det är ju bara så jävla typiskt...

Jag orkar inte göra ett skit för tillfället så jag ska titta på en film..

Godnatt!

//Stefan

Då var det kört igen då..

Jag ligger och halvfryser/halvsvettas i sängen har feber. Det är åt helvete.... Björn har legat sjuk i några dagar och har nu slutligen smittat mig... Björn din jävel:D
Jag har knarkat alvedon sen halv 5 i morse då jag vaknade upp svettig och med definitiva feber symptom.
Lyckligtvis har jag på morsans inrådan införskaffat 2 st flisfiltar från IKEA för 16 kr stycket, dem har visat sig värma riktigt bra.
Jag har också fått tag i en vinterrock, det blev till ett visst överpris. 300 kr var lite för mycket, men de hårt arbetande försäljarna ska väl leva dem också...

Tant Han fyller år idag så vi ska ut och äta mat ikväll. Lika bra att följa med för att såsom Björn säger: bibehålla den nuvarande husfriden:) Instämmer helt och fullt....
Studietakten stannar tyvärr inte av bara för att jag är sjuk utan jag måste endå läsa dagens dialoger i boken och skriva mina jäkla tecken, så det är det jag har gjort sedan åtta i morse...
Pressen att inte ligga alltför långt efter är (lyckligvis?) större än att endast ligga platt som en grönsak, komfortabelt med självömkan i sängen.
Värmeljusen går åt tametusan som på räls, jag får nog i nuvarande tempo åka till IKEA och köpa en sopsäck med värmeljus om det fortsätter såhär:)
Dem ska dock förhoppningsvis redan nu på lördag, den 7:e slå på värmen så jag tror och hoppas på att det är sant.

Dags att lyssna på dialoger...

//Stefan



Brrrrr!

Det är riktigt kallt nu ikväll och det snöar fortfarande och blåser, fyfan vilket jävla väder. Jag har tänt en del värmeljus men det blåser liksom igenom rummet endå så det hjälper inte så mycket. Jag skulle nästan behöva ha vantar på mig inomhus för det är händerna som är mest förfrusen just nu, dock så blir det svårt att hålla i en penna då:) Det värsta är att dem inte slår på värmen fören den 15:e vilket är först om 2 veckor....
Jag gjorde en fadäs i morse. När jag skulle duscha så lyckades jag i mitt närmast zombieliknande tillstånd ta mina varma sköna vaderade tyg tofflor och duscha med dem vilket inte var så smart. Nu är dem nämligen inte så varma och sköna längre... suck...


Såhär ser mitt rum ut för närvarande, känns som om jag har det jag behöver iallafall


Nedsläckt mys-pys stämmning, alla värmeljusen och lyktan egenhändigt inköpt av allas vårat IKEA:)


Tur att jag förut köpte till det varmare duntäcket, annars hade jag nog frusit ihjäl inatt...


Se den ståtliga rosa skurhinken i hörnet av sängen som inte fick plats någon annastans...



Säng vinkel


Här sitter en halvt förfrusen en...


Mina en gång så sköna tofflor. Har jag tur så torkar dem nog till nästa år...


Dags att återgå till det här igen då. Känns som om det är endast detta som upptar min största tid numera...

Godkväll på er iallafall! Nu ska jag koka lite kaffe och fortsätta mitt evighetsarbete...

//Stefan

Dessa söndagar...

Ja, se det snöar ja, se det snöar, det var väl roligt hurra. Jag vaknade nyss upp mer eller mindre ofrivilligt efter drygt 4 timmars sömn av tant Han, som på sedvanligt vis besitter en utomordentlig förmåga att föra ett jäkla liv utanför dörren.
Då jag sömndrucken tittar ut genom fönstret så ser jag till min stora förvåning att det snöar och det snöar riktigt ordentligt också, även fast det är någon grad för varmt för att snön ska stanna kvar.
Dem där stormstegen var ju större än vad jag räknat med. Men då man kollar på väderprognosen så ska det ju tydligen bli uppåt 18 plus grader till nästa fredag, så detta måtte väl bara vara ett undantag som bekräftar regeln.


Taget utanför fönstret


Snön smälter dock så fort den landar på backen

Pigg och alert som jag nu endå är, så ska jag öppna boken och fortsätta skriva mina tecken..... Efter jag ätit, är hungrig som en bäver...

//Stefan




RSS 2.0