Jag lever

Det har gått 3 dagar sedan senaste inlägget men det har varit så jäklans mycket i skolan och utanför så jag har bara inte orkat skriva. Jag har insett att det största problemet just nu är att dagarna är för korta.
Jag hinner helt enkelt inte med allt jag vill göra, och då skolan tar så mycket tid i anspråk samtidigt som det händer andra saker så resulterar det i att jag är helt slutkörd då jag kommer hem på kvällarna. Det är det som är felet med Peking, det finns kort sagt för mycket saker att göra här och händelserna liksom söker upp en per automatik:)

Idag har varit undantaget då jag försökt att ligga lågt. Jag satt på skolans bibliotek från 12:00-18:00 och försökte som vanligt plugga in nya tecken. Jag kan bli näst intill tokig ibland då jag är säker på att jag kan rita av tecknet, men när det väl ska upp till bevis så går det fan inte. Detta har retat gallfeber på mig otaliga gånger.
Det ska bli skönt som bara fasen med 9 dagars lov efter morgondagens lektioner. Min storartade plan är att försöka spendera minst 6-8 timmar varje dag i biblioteket under ledigheten för att repetera det jag redan lärt mig. Detta ser bra ut på pappret men i praktiken så är det väl kört då det med största säkerhet kommer komma något emellan.
Det slutar väl med att jag blir tvungen till att åka ut till landsbygden med boken utan telefon och låsa in mig i en låda eller nåt:)

Hursom. Det har iallafall hänt två bra saker under dagen. För det första så tröttnade jag till slut på att dagligen nästan bli överkörd på cyckeln pga stenåldersbromsarna. Så idag så fick jag tummen ur då jag cyklade förbi en "street" cyckelverkstad (olaglig givetvis) Jag var dessutom tvungen att få mitt stöd fixat.... ja skräpet trillade av i morse då jag skulle gå in till skolan under fina ramsor.... Bromsarna + ett nytt stöd fick jag för den helt överkommliga summan av 20 kr, och voilá så lever man längre. Funderar starkt på att ställa upp i Tour de la France till nästa år.

Den andra bra saken var något så litet som nya pennor. Jag kan sitta timtals med att plita ned tecknen, skriva dem om och om igen utan att dem fastnar direkt bra, och till råga på allt så går uddarna till stiftpennorna av åtminstone hundra gånger under dem timmarna. Jag skriver med relativt hårt tryck (dålig vana). Jag har letat land och rike runt efter stiftpennor med stift grövre än 0.5 utan resultat. Tills idag då jag strosade runt på skolans bibliotek och äntligen fann en dröse 0.7 pennor. Min lycka var gjord!

Det märks att kinas nationaldag, 60 års firandet är här snart.  Beijing är belamrat av militärer och poliser och ju närmare Himmelska fridens torg du kommer, desto värre blir det. Grindvakterna på universitetet har till och med börjat kräva studentlegitimation för att vi ska få komma in. Idag då jag joggade runt på löparbanan så spelade dem upp några gamla tal från ingen mindre än Mao Zhedong själv och på det lite gammal hederlig kommunistisk propagandamusik i all dess härlighet:)


Kvarterets cyckelshop


Shoppade loss rejält idag, 11 kr:-


Igår så åt jag på en hotpot restaurang tillsammans med en amerikan, några koreaner och en kines


Alla fick en gryta med kokande buljong i. Man kunda välja, stark, medelstark eller superstark buljong, det blev mellan efter lite påtryckningar...


Det vi ser är, lammkött, nötkött, fiskbullar, grönsaker, svamp, sojasås, tofu etc etc. Vi beställde in sådana mängder mat, så restaurangen bjöd oss på gratis öl i mängder. Kostnaden blev 28 kr per person, det är svårt att inte älska det här landet:)


Kim och Mike


Det blev bussen hem


Det var minst sagt trångt och bökigt och busschauffören körde ryckigare än en ryss med vodkaflaskan i handen


Godnatt!

//Stefan



Att banka in kinesiska tecken

Jag har tagit mina första stapplande steg in i dem kinesiska tecknens hemliga värld och jag måste redan nu säga att jag är fascinerad. Att kunna läsa en text och faktiskt förstå vad det betyder är otroligt peppande.
Hur många tecken måste man då kunna, och hur många tecken finns det? Det finns en teckenordbok från 1800-talet där över 50 000 tecken finns med, men endast ett fåtal av dessa tecken används i modern kinesiska.
Om man kan 1000 tecken förstår man runt 90% av tecknen i modern kinesisk text. Om man kan 3000 tecken förstår man 99%.
Med andra ord så har jag en lång väg att gå, jag kan fortfarande relativt enkelt klura ut vad tecknet betyder om jag tidigare lärt mig det, men jag har desto svårare att skriva det. Det är som med ansikten, ibland vet man hur personen ifråga ser ut men skulle man försöka sig på att rita av ansiktet på personen så kan man bara inte.
Jag har frågat runt lite angående detta märkliga fenomen och tydligen så är detta enormt vanligt.

Min brittiske kompis Peters kinesiska mamma är född och uppvuxen i Kina, men flyttade till England för länge sedan då Peter föddes, numera kan hon dock bara läsa tecknen men kan inte skriva dem eftersom hon glömt hur. Man måste alltså hela tiden underhålla och repetera detta för att inte glömma bort det helt. Detta är så jäkla annorlunda till skillnad mot svenskan och engelskan så det finns inte.


Detta är en liten dialog samt några frågor på kinesiska. Jag kan läsa detta och förstå vad det betyder, men vid högläsning så låter det minst sagt knackigt:) Dock så har jag gradvis märkt att det bara blir fler och fler tecken i läroboken och mindre "pinyin"-(tonskrift) som hjälpmedel. Nästa bok som vi ska börja i snart ska tydligen helt vara befriad från pinyin och innehålla bara tecken.... Det har bara gått vadå? Drygt 3 veckor...

Godnatt:)

//Stefan

Sjuk

Helvete, jag ville så gärna gå till skolan i morse men då jag reste mig upp ur sängen så var jag yr och svettades som en riktig proffsboxare vilket fick mig att inse att jag förmodligen hade ganska så hög feber. Så det var bara att ta alvedon och gå och lägga sig igen. Detta har föranlett till att jag vaknat upp korta stunder under dagen, febrig och med stor ångest över utebliven studietid vilket gör att jag nu 19:00 tvingat mig upp mig själv ur sängen, sittandes med boken för att försöka läsa in dagens kapitel själv. Jag kan bara inte fatta hur tusan jag kan bli sjuk i detta sommarväder, jag har varken tid eller lust att dra på mig en förkylning nu:(

Hursom, då man är i Kina så träffar man lite då och då på ganska så roliga skyltar. Ibland är dem helt enkelt ruskigt felstavade och ibland så är dem bara roliga. Idén till det här inlägget fick jag då jag såg vad som stod på soptunnan utanför universitetet.

Kolla in några av skyltarna:


Universitetet är vänliga nog att upplysa oss om detta viktiga faktum:)


Jaså?


Kom nu ihåg alla därhemma att det är viktigt att urinera civiliserat!


Saknar någon en fot eller två?


Gå inte för långt, passa er för månen


Här får man avreagera sig



Detta är den nya fina dekorationen


Hmm... Hur var var det nu?


Någon som vill ha lite friterad röv?

Dags att plugga in lite fler tecken igen då, det känns ibland som om det finns onödigt många....
Min telefon ringde precis.... I morgon så är jag uppenbarligen utbjuden av några koreaner för att äta mat så jag får väl se till att bli någotsånär frisk till dess då....

Trevlig helg!

//Stefan

Trött...

Klockan är 21.:30 nu är jag äntligen hemma igen. Dagen har varit lång och tröttsam, oturligt nog så har jag dragit på mig en ordentlig snuva och torrhosta vilket inte gör saken bättre. Efter mina klasser idag i skolan så begav jag mig nästan direkt till biblioteket för att plugga in tecken. I bibioteket är det relativt tyst och fridfullt så där kan man koncentrera sig vilket tyvärr leder till att det brukar vara såpass mycket folk inne i salarna så det är svårt att hitta lediga platser.
Där blev jag iallafall kvar i ytterligare 6 timmar petandes med dem där små jäkla tecken. Klockan 19:00 ringde telefonen, det var en amerikan jag lärt känna och han hade samlat ihop ett gäng koreaner, thailändare och kineser för att äta varmkorv. Hungrig som jag var så följde jag med, stället var en simpel väggkiosk men jag måste erkänna att dem där varmkorvarna smakade riktigt bra. Tydligen så var det en tysk som från början öppnat stället och han hade tagit med sig lite tyska specialiter.
Ordet varmkorv är faktiskt riktigt komiskt på kinesiska vilket är: Règǒu 热狗, som översatt betyder "varm hund".
Dem har alltså tagit det engelska ordet "hotdog" (Rè är varm och gǒu är hund) och sedan direkt implementerat det till kinesiskan:)
Trots att jag studerat närmare 10 timmar idag finner jag mig själv endå sitta här och med boken i nyllet och pennan i vädret. Det är dock dags att gå och knyta sig snart då morgondagens bravader förmodligen kommer likna dagen trött samma slit.

Godnatt!


Hooters i Beijing

Det här helgen har varit händelserik som tidigare sagt men också något dyrare än vad jag hade önskat, fast det får jag väl stå ut med. I lördags kväll så bar det av till Sanlitun igen men för att den här gången äta mat på Hooters.
Jag hade aldrig tidigare hört talas om Hooters innan en svensk som jag nyligen träffat tyckte vi skulle åka dit. Stället är tydligen amerikanskt vilket också märktes då vi kom in där på bland annat den stereotypiska inredningen. Konceptet går ut på att locka dit folk med hjälp av snygga servitriser... vilket tydligen var ganska så lyckat måste man väl endå säga, det var mycket folk där:) Maten smakade okej, ganska flottig dock (USA i ett nötskal) och det var något dyrt för så lite mat.
Man såg en massa övergödda västerlänningar där så det har väl sin förklaring.

Efter det så bar det av till några barer. Johan vistste turligt nog om ett flertal riktigt bra ställen. Vi gick till bar där ölen gick på 10 kr och drinkarna likaledes vilket är billigt även för en bar i Kina.

Jag har tidigare nämt att studietakten är hög här men det var en underdrift... Den är aphög. Tydligen så ska vi innan denna termins slut kunna ca 1200 tecken för att i slutet av nästa termin ligga på runt 2500-3000 tecken...
Kan man 3000-3500 tecken så räcker det för att läsa en dagstidning. Det första beviset på att det kommer bli jäkligt jobbigt fick vi redan erfara idag då vi fick 20 tecken i glosor samt en massa övningar i boken att göra tills i morgon.  På förra veckans prov lyckades jag få 88 poäng av 100. Siffran säger inte mig särskilt mycket, och antagligen så säger den er läsare ännu mindre, men självklart så var det endå en stor lättnad av att ha klarat av den första boken.

I övrigt så har jag idag äntligen fått hämtat ut mitt studentvisum samt ytterligare en gång gått till taxeringsbyrån och polisstationen. Det är skönt att hela den här cirkusen är över då det har varit ett såndant krångel med alla papper som man ska hämta här och där och sedan lämna in på olika ställen.


Nämen titta där... det är Hooters


Johan ser nästan lite för glad ut...


Stället hade en sjaskig amerikansk stil....


Servitriserna blev hunsade hit och dit


Menyn var dock inte helt ogenomtänkt:)


Det var tydligen en kines som fyllde år så servitriserna sjöng för honom



Servitriserna gick också varje halvtimme upp på stolarna och dansade till några låtar


Jag filmade lite då dem dansade, enjoy:)


Johan säger skål!


Detta är Johan och hans farsgubbe som sedan 2 år tillbaka jobbar för Ericsson i Kina. Vi träffade han på en bar vi gick till.


Tjejen i mitten är hans farsas kinesiska sambo Nana


Kinesiskt bröllop

Den här helgen har varit fullspäckad. Både fredag och lördag har innehållit relativt sena utgångar och först igår kväll fick jag reda på att bröllopet tydligen var nu idag (söndag) då jag trodde det var nästa vecka. Ingen rast ingen ro, jag kom hem runt 03:00 och sedan var det bara att finna sig i att gå upp klockan 6:30 för att ta mig till tunnelbanan.

Det här var mitt första kinesiska bröllop och det var riktigt intressant måste jag säga.
Jag har druckit nästan en hel flaska "risvin" och en halv flaska vanligt rött vin samt en hel del öl (det anses nämligen som tradition och en stor artigthet att dricka mycket på ett kinesiskt bröllop) så även om jag är något ofokuserad nu så ska jag försöka ge er en bra bild över dagens händelser då jag dokumenterat allt så gott jag kunnat.
För att börja från början så var det min kinesiske vän Jerrys (han är bestman) kusin som gifte sig och jag hade turen att bli bjuden av honom. Jag ska nu försöka återge allt i ett jättestort bildspel om ni nu orkar kolla^^


Då vi anlände 9:00 var vi nästan först, bröllopet började klockan 10:00 och hölls i en restaurang på ett lite finare hotell.


Skåda dekorationerna, jag tyckte allting var väldigt genomtänkt och vackert utformat


Personalen sprang runt som tokar för att fixa det sista



Stället var ganska så stort, det måste lätt ha varit runt 100 pers därinne



Detta var scenen där själva huvud ceremonin skulle hållas.


Detta är Jerrys farsa, vi har träffats förut för något år sedan då vi drack ikapp:)



Till höger har vi först Jay, en amerikan (han blir tyvärr något bögig då han blir full), sedan så har vi Mike en kines som är rumskamrat med Jerry och Jerrys farsgubbe.


Vi fick ansvara för att utlösa dessa små raketer eller vad det nu var. Man vred nederdelen på dessa stavar och "poff" så kom det ut en massa pappersbitar i olika färger som regnade över brudparet


Vi gör oss redo inför det ankommande brudparet


Klockan 10:05 anlände brudparet i sin limousin med tillhörande bil epikage. Lite kuriosa: Tidigt den här morgonen åkte en karavan av 12 bilar med brudgummen till brudens föräldrar, tutandes som galna. Brudgummen stiger sen ur bilen för att kasta in många små, röda kuvert fulla med pengar till brudens föräldrar. Detta är en urgammal kinesisk tradtion som följs än idag. När sedan föräldrarna anser att brudgummen gett dem nog med pengar så öppnar dem dörren vilket visar att dem accepterat hans bud. Man kan säga att brudgummen köper ut bruden från sina föräldrar vilket i våra västerländska ögon kan ses som rätt konstigt. Nuförtiden så är det dock något vanligare med bara en liten symbolisk summa, men i det här fallet så vet jag att brudgummen gav många åtskilliga tiotusentals kronor för bruden.


Brudgummen samt bestman


Här öppnar brudgummen bildören och bruden stiger ut..


Tyvärr hann jag inte få kort då bruden steg ut ur bilen pga att jag var tvungen att fira av raketen:)


Detta är brudparet tillsamans med brudens föräldrar


Närbild, är inte bruden lik sina föräldrar så säg, not*


Brudparet tillsamans med brudgummens föräldrar


Gruppbild med båda parens föräldrar


Vi fick också vara med på ett hörn:)


Det börjar bli mycket folk i restaurangen nu


"Bestman" ser glad ut:)


Vi försöker se lika glad ut också


Var man rökare så var man nog glad idag, det fanns gratis cigaretter liggandes vid varje bord och hur mycket som helst att fylla på..


Dem visade sedan upp bilder på brudparet ackompanjerat till vacker kinesisk musik


Sedan var brudgummen tvungen att svara på några frågor, killen till vänster är inte präst utan endast värd, tydligen så har man inte präster på kinesiska bröllop.


Bruden väntar här på brudgummen, brudgummen fick komma närmare och närmare bruden allteftersom han svarade på diverse intima frågor.


Till sist möttes dem och brudgummen gick ner på knäna och gav bruden en stor blomm-bukett


Här vandrar dem mot scenen och vi kan nu höra den så berömda bröllopsmarschen spelas högt i högtalarna


Är dem inte fina?


Gästerna kastar en kaskad av nyplockade blomblad på brudparet såsom vi kastar ris i Sverige


Slutligen så förevigar dem sitt löfte till varandra och värden läser oromantiskt nog upp deras bröllopslicens siffra efter siffra


Här tackar bruden med stora tårar av sina föräldrar då hon nu lämnar sin familj för att numera tillhöra brudgummens familj.


Här bjuder bruden sin nya familj på té som en slags gåva och brudgummens föräldrar välkomnar henne hjärtligt


Till sist så bockar dem båda djupt åt föräldrarna för att visa dem vördnad


Amerikanen Jay sjöng sedan en sång till brudparets ära då han tydligen dyrt och heligt lovat detta på fyllan:)


Äntligen så kom maten in vilket var ganska så ståtligt då minst 50-60 servitörer kom i en enda lång ad


Draken ska representera kejsaren (mannen) och fågeln drottningen (kvinnan)


Det var som sagt många servitörer...


Detta var folket som satt vid mitt bord


Maten var.... intressant. kokta kycklingfötter, gris öron, hel höna (jag menar hel) etc etc. Allt för den kulinariska finsmakaren:)


Musslan med vitlök var god iallafall:)


Enligt kinesisk tradition så måste brudparet eller åtminstone brudgummen dricka en "shot" vid varje bord vilket blev ganska mycket i och med att det var över 30 bord i rummet. Om brudgummen blir för full så faller lotten istället på "bestman" att dricka åt brudgummen. Den traditionen borde vi anamma i Sverige


Till slut kom dem till oss och vi skålade såtilledes:)


Då själva huvudceremonin är över så är det enligt kinesisk tradition brukligt att bruden byter kläder till traditionella kinesiska kläder som dem hon bär här.


Gruppbild


Efter lite tjat så fick dem till slut upp mig på tu man hand med brudparet, brudgummen står dock relativt stadigt trots sina alltför många shots..


Då var det dags att gå hem då. Bröllopet tog ca 3 timmar att slutföra.

Sammanfattningsvis så var det häftigt och mycket annorlunda då man jämför med våra svenska bröllop, och jag ångrar inte en sekund att jag gick och jag hoppas innerligt att jag får se fler sådana här intressanta händelser:)

Nu måste jag ta en powernap då jag inte fick sova särskilt mycket inatt:)

På återseende

//Stefan


Hén hao!

God morgon Sverige. Då var denna vecka äntligen avklarad och jag kan nu avnjuta min sista helg i någorlunda frihet. Provet var lite lättare än förväntat och (jag vill faktiskt tro) att jag gjorde bra ifrån mig.
På måndag börjar dock helvetet på allvar. Jag har hört fasansfulla rykten om att vi blir tvungna att lära oss 25 tecken per dag eftersom den nya boken kommer att göras färdigt på endast 12 dagar, vilket innebär att vi måste lära oss hiskeliga 300 nya tecken på bara drygt 2 veckor. När jag säger att tempot är högt här så överdriver jag inte....
Lyckligtvis så märker jag redan nu av små framsteg, dem enklare uttalen sitter tydligen hyfsat trots allt, så det verkar ha varit värt alla dessa timmar framför boken och med den medföljande CD skivan.

Vad händer i helgen då? Jo ikväll så blir det tydligen någon form av födelsedagsmiddag samt utgång för en kanadensare som jag umgåtts nästan på daglig basis med sedan jag kom hit, vid namn Kim som fyller 25 år.
I morgon blir det förhoppningsvis lugnt, man är ju fasen aldrig ledig som i bemärkelsen (ledig) i denna jättelika möjligheternas stad, vilket resulterar i att behöva göra ingenting är åtråvärt för tillfället.

Jag kom nyss hem och har blivit serverad ris och "xihongshir" vilket är en slags tomatsås blandat med ägg och faktiskt är mycket delikatare än vad det låter. Kinesisk mat är hälsosammare än vad vi normalt är vana vid då grönsaker av alla de slag är en så mycket större del av deras vardagsmat än vad vi har anammat i Sverige.
Dessutom så är det så mycket billigare här, jag kan äta mig mätt på god mat för 30 kr eller mindre om dagen vilket jag tycker är smått otroligt.
Naturligtvis, i en kontrasternas stad som denna kan du äta finmiddagar för hundralappar eller tusenlappar om du så bara vill. Jag tycker dock ofta att maten smakar näst intill likadant på de lite dyrare ställena då man jämför med dem billigare. Det är i regel endast miljön som är bättre och ska jag vara helt ärlig så gillar jag när det är lite sådär charmigt nedgånget och slitet. Såsom det faktiskt ser ut i merparten av de kinesiska kvarteren, den traditionella kinesiskta "myspys" stilen helt enkelt:)


Den enda hyfsade närbild jag kunde finna på Kim som fyller 25 år, fast han ser dock ut som 19... tjejen till höger (japanska) är någon han utan större lycka försökte ragga på:)


Blandat gäng, alla har Kina som etniskt ursprung men har därefter utländsk bakgrund såsom Frankrike, Kanada, Belgien, Storbrittanien etc etc.


//Stefan


En dag kvar av veckan

Då var det till sist torsdag och bara en dag kvar av veckan vilket känns behövligt. Likaså har denna vecka innehållit alldeles för mycket information för min hjärna att ta in på ett bra sätt. Klassen har redan börjat tunnats ut och det märks vilka som vill lära sig och vilka som inte är så engagerade, i morse så var bara drygt halva klassen närvarande av 20 st...
Det övergår dock mitt sunda förnuft hur fan man kan vilja betala hela årsavgiften och sedan skita i att komma till lektionerna. Men det kanske är jag som är för snål helt enkelt:)
Hursom så har jag iallafall nått ett litet delmål, jag kan för närvarande läsa och skriva 50 st tecken. Problemet är bara det att jag inser att ju mer tecken jag lär mig, desto mer måste jag underhålla för att komma ihåg hur man skriver dem.  Det kanske låter konstigt men det är mycket enklare att komma ihåg vad tecknet betyder, men så fruktansvärt mycket svårare att komma ihåg hur man ritar dem:)

Jag har också fått reda på att från den första oktober så har vi lov i en vecka eftersom det är Kinas nationaldag. Naturligtvis så låter det lite för bra för att vara sant, vilket det är också.. (Det är ju trots allt Kina)
Kineserna har den konstiga inställningen att man måste förtjäna ledigheten, vilket resulterar i att vi måste jobba in en helg före för att få en veckas ledighet. Detta innebär att det är skola från mån-söndag dvs 7 dagar i rad innan vi ens kan fundera på att få ledigt. Hade detta varit Sverige hade det gnällts upp över öronen....
Några har fått för sig att åka till den gamla huvudstaden "Xian" ca 1 dagsresa med tåg från Peking där bland annat den så berömda "Terracotta" armén finns.
Jag har redan varit där en gång så jag hade anledning att avböja + att den lediga veckan är en utmärkt möjlighet för mig att studera några kapitel på egen hand. Jag kanske låter lite över-ambitiös men jag har gett mig fan på att jag ska lära mig det här språket och jag har redan fått erfara att det finns inga genvägar...


En liten del av klassen


Chaviér från sydamerika, lite av klassens clown då hans sett att vara och att föra sig är lagda långt åt det komiska hållet. Han kan knappt engelska och hans kinesiska uttal är fenomenalt hopplösa och låter ibland så roligt och långt ifrån orginalet att han framkallar mindre skrattanfall hos de flesta.


Grannarna spelade kort idag utanför port-utgången när jag kom hem

Nu ska jag ut och springa:)


//Stefan








Denna värme

Denna värme är nästan för mycket ibland. Efter att nu ha koncentrerat mig i 2,5 timme blev jag till sist dåsig och somnade i bästa kines stil med boken över skallen och vaknade upp nu en timme senare.
Det största problemet med att bo i Beijing är att det händer saker hela tiden som man vill göra. Idag till exempel så är det frågesportskväll på barstället "Lush 9" som bara ligger ett stenkast härifrån. Ett gäng hade tänkt dragit dit men jag tänker vara tråkig och stanna hemma med boken...
Jag är lite halvt orolig över svårighetsgraden på det kommande provet nu på fredag, därav vill jag försöka bättra på uttalen och teckenkunskaperna så gott det bara går.

Sen så måste jag ju traska enda tillbaka till köpcentret idag och kräva dem på en ny spygrön skurhink:)

Dags att springa lite tror jag.

//Stefan

Mei you wei shenme

Så vad har hänt dem här dagarna? Inte mycket, jag har mestadels pluggat in tecken och diverse uttal. Värmen är ganska påtaglig på eftermiddagarna så man blir lätt trött och tappar koncentrationen då man sitter med huvudet länge i boken.
Endå så försöker jag sitta och nöta tills jag stupar varje kväll för att sedan börja nöta igen då jag vaknar.
Någonting som jag hört kineserna säga ganska mycket och som jag personligen tycker är lustigt är uttrycket:
"Mei you wei shenme", vilket i runda slängar betyder: "det finns inget varför". Ofta då man ser tex stressad personal som tar hand om kunder och kunden frågar "varför", om någonting, så brukar personalen i regel bara titta trött på kunden och säga "Mei you wei shenme"-"Det finns inget varför", och sedan får man snällt vända på klacken och gå. I Kina behöver man helt enkelt inte förklara vissa saker så ingående såsom i Sverige.

Jag måste i morgon gå och fråga affären "varför" dem har sålt en trasig skurhink med ett mindre hål i botten till mig. Typiskt att man ska ha en sådan satans otur, borde ju ha kollat men hade inte dem tankarna då jag var i affären:(

Bara för att ni ska förstå lite vad tusan det är jag egentligen sysslar med så kommer här ett exempel:
Kinesiskan är helt och hållet ett tonspråk där varje ord har fyra toner. Ta tex ordet "Ma" som uttalas på fyra olika sätt: "mā" (tonlöst) "má" (stigande ton) "mǎ" (först nedåtgående och sedan stigande ton) samt "mà" (snabbt nedåtgående ton)
Dessa betyder 4 olika saker, 1. "mā" betyder mamma, 2. "má" betyder "hampa", 3. mà betyder "häst", 4. mà betyder "skälla". Det man då måste göra är att komma ihåg vilken ton som härör till motsvarande ord, jag bör ju helst inte säga häst eller skälla om jag ska säga mamma. Det sorgliga är att detta endå är relativt enkelt om man jämför med hur svårt det kan vara att urskilja vissa uttal. Motivationen är dock fantastiskt hög även fast jag ibland undrar vafan jag har gett mig in på:)


Godnatt därhemma!

//Stefan

En varm pluggdag

Idag så tänkte jag inte göra så mycket annat än att försöka plugga in tecknen. Jag kan för närvarande ca 12 stycken men måste lära mig 8 till tills i morgon.
Ska jag vara ärlig så blev jag lite peppad igår då jag läste på en skylt och förstod vad det betydde. Det stod skrivet med tecknet 人 "rén", café vilket betyder ungefär "Folkets café"
Exemplet kanske var i simplaste laget men det fick mig att inse att det kommer fan bli så mycket roligare då man kan utläsa skyltar och tidningar. Det finns så fruktansvärt mycket information som vandrar runt här fast kodat i kinesiska tecken, och jag tror att det nästan är ett måste att kunna läsa vad som sägs i medier, skrivs på skyltar och skrivs i tidingar för att riktigt förstå kulturen och inte bara skrapa på ytan.

Ett irriterande problem är då jag ska kommunicera med tant Han. Ofta förstår jag delvis vad hon säger men jag kan inte uttrycka mig. Dels för att jag än så länge har ett väldigt begränsat vocabulär, dels för att det tar sådan tid för mig att tänka ut den rätta gramatiken. En sådan simpel sak som att förklara att jag ska ut och springa kan ta en stund att få fram korrekt med min ytterst knackiga kinesiska. Kinesiska som språk är rätt så annorlunda gramatiskt. Då man tex frågar "vad heter du?" "Ni jiao shenme mingzi", så blir den direkta översatta meningen: Du heter vad namn? Vilket inte hade varit ens nära godkänt i svenskan:)

Då jag nu suttit i nästan 5 timmar (dock med 30 min powernap efter halva tiden) och kämpat med dessa eländes tecknen och några kinesiska dialoger så ska jag nu snart bege mig ut och springa lite.
Idag är det närmare 30 grader varmt, jag har nyss tvättat och ska nu hänga upp kläderna som bör torka fort.
Utanför fönstret hör man folk som pratar, mopeder som tutar. Dagens svala bris bär med sig utifrån lukten av grillat lammkött och stekta grönsaker...


Den kära läroboken.....

//Stefan


Det gamla sommarpalatset

Klockan 04:05 kom jag hem och klockan 10:00 ringde klockan. Det vara bara att bita sig i läppen och pallra sig upp.
Dem flesta turister besöker åtminstone sommarpalatset medan dem är i Kina eftersom det är en av de större sevärdigheterna här i Peking.
Någonting som de flesta turister dock inte vet om är det gamla sommarpalatset som har hamnat lite i skymundan pga sin lillebrors popularitet. Dagen har i stort sett spenderats vandrande där då själva stället är beläget i en stor traditionellt kinesisk naturskön park.


Mina vapendragare, Kim, Emelie (koreanskor) samt Peter (britt)


En fontän mitt i sjön



Parken i sig var enorm och det tog någon timme att vandra igenom den


Efter någon timme så kom vi fram till en större sjö där man kunde hyra båtar och vi fick för oss att vi måste testa det


Skepp ohoj, dags att borda


Vi kom iväg iallafall utan större missöden, här sitter Kim och Emelie och latar sig


Det var nämligen en trampbåt av modellen större. Snacka om att det var tungdrivet...


Det var dock inte bara vi som fått samma idé utan det var många båtar ute på sjön


Det var mycket folk runtom sjön också...


En del hade fått för sig att läsa dagstidningen


Vår käre styrman Peter lyckades mirakulöst nog köra oss på grund då vi kom alldeles för nära en liten ö. Lyckligtvis patrullerade det en motorbåt runtom sjön som drog loss oss, båtfirman var förutspående nog att inse att världen formligen kryllar av personer som inte bör styra en trampbåt som går i 3 km/h:)


Efter nästan en timme så blev vi trötter i benen och trampade tillbaka mot hamnen


Vi hittade på en miniatyr labyrint


Sett från det lilla tornet i mitten


En vacker och varm kinesisk september kväll, vi försöker här hitta till utgången ur denna stora park


Efter att ha gått runt en hel dag så blir man hungrig. Jag åt en "husets pizza" (dem försöker iallafall) medan koreanskorna åt spagetti och Peter en "club sandwitch" med strips.


Dem första kniv och gafflarna jag hållit i sedan jag kom hit för nästan en månad sedan


Uppställning
..

Nu hade jag tänkt att banka in lite tecken igen såhär en lördag kväll. Dem där jäkla tecknen gör mig alldels trött i huvudet eftersom det är ett sånt satans pill att få det rätt och rita strecken i rätt ordning. Då jag tyvärr aldrig hade ett särskilt högt betyg i varken välskrivning eller bild så ser mina tecken inte direkt vackra ut för tillfället men det lär väl ta sig..... nån gång... kanske...
Nu på måndag så ska vi ha ett litet test och på fredag så ska vi ha prov på hela boken så det är lika bra att förbereda sig ordentligt. Jag måste säga att det verkligen har varit nästan lite för mycket att få in i skallen den här första veckan samtidigt som jag känner jag att lärt mig förbaskat mycket. Det ska bli intressant att se språkutvecklingen under det här året:)

Dags att göra lite nytta...

Godnatt!

//Stefan




Min första läxa

Jag har idag fått i 5 tecken som glosa och jag kan redan nu säga att det är ett rent helvete och skriva ner dem. För det första måste man alltid börja i en vis ordning, jag trodde att det bara var att skriva av skiten men ack så fel ja hade. Jag har dock förhoppningsvis lyckats memorera dem nu eftersom det bara var några få sträck man skulle komma ihåg. Jag bävar redan inför dem mer avancerade symbolerna då dessa har mer än dubbelt så många streck och prickar... Dagens timmar har spenderats mycket klokt. Efter jag slutat lektionerna så gick jag till skolans bibliotek och skrev tecken och läste i 3 timmar. Nu sitter jag hemma med boken i högsta hugg. dem där förbaskade uttalen ska in i skallen.

Jag och Peter åt som tidigare sagt på en hyfsad koreansk restaurang igår med 2 koreanskor och en amerikan som kunde prata ruskigt bra kinesiska. Kan jag få till mina uttal hälften så bra som hans så vore jag nöjd.
Köttet grillades direkt på bordet (traditionellt koreanskt vis) och det serverades bland annat grönsaker, soppa, nudlar kimchi etc etc.. Till detta dracks det en del öl och sojo. För detta kalas pröjsade vi mindre än 40 kr per man.

Det var länge sedan jag var i så här bra form såsom jag är nu, jag har hållit uppe konditionen genom att springa nästan varje dag sedan jag kom hit och det är så satans mycket drygare att sprinnga här i den tryckande värmen än hemma, när det var som varmast trodde tant han att jag hade duschat utomhus, så svettig var jag:), Tyvärr måste springandet mestadels göras på gatan där det ibland finns lite för mycket folk.
Men för att toppa formen så har jag nu signat upp mig tillsammans med 3 andra för att träna Wing Chun (kampsport) 1-2 gånger i veckan på universitetets campus. Kostnaden är 300 kr för 6 veckor vilket man väl får beteckna som okej, 25 kr per tillfälle.


Välkommen till skolans matsal, här finns allt, varierad kinesisk mat, olika bröd, tårtor, muffins, kakor, läsk you name it och det bästa är att det är så fruktansvärt billigt. Du kan äta dig mätt här för 6-8 kr, för mer än 10 kr får du ruskigt mycket mat.


Det är bara att peka på en maträtt så häller personalen maten direkt på din bricka, ja man äter på metall brickor här... kommunister....


Den kinesiska versionen av varmkorv är ganska rolig, sött bröd med ketchup majonäs salladsblad och kinesisk korv..



Jag vet att jag har sagt det här förut men Sverige är banne mig ett u-land rent teknikmässigt. Här köper man ett refillkort laddat med pengar. sedan lägger man helt enkelt kortet på den här läsaren, pekar på den mat man vill ha, kocken häller upp maten och trycker sedan in priset, tex 2 kuai = 2 kr för en portion kött, pengarna dras från kortet direkt och man kan gå till nästa för att köpa annan mat man vill ha. Proceduren är över på mindre än 5 sekunder... Se och lär Sverige:)


Den här tanten har skitgörat, hon tar reda på allt slafs och rensar brickorna från rester innan dem diskas...

Godnatt!

//Stefan






Så hur är skolan?

Nu har jag haft 2 dagars lektioner i kinesiska. från halv 8:30-12:30 vilket innebär 4 timmar språk varje dag. Jag måste säga redan nu att det här kommer bli tufft. Uttalen är så jäklans knepiga, vissa utta känns ju näst intill omöjligt att komma ihåg. Lektionerna går mestadels till som så att läraren säger ett ord som vi upprepar, sedan får var och en upprepa samma ord och läraren rättar en om man uttalar fel vilket är rätt ofta för min del... Men jag kan säga så här. jag är iallafall inte sämst, thailändarna och ryssarna är helt hopplösa och kan ibland inte ens komma nära det rätta uttalet.
Jag kan oftast få till det rätta uttalet men sedan så säger läraren andra saker som låter i princip likadant och då glömmer jag bort vad som var vad, inte lätt.
Skillnaden uttalsmässigt mellan tex: zi, ci si samt zhi, shi, chi är näst intill obefintlig men endå hör kineserna konstigt nog skillnad på detta vilket övergår mitt förstånd.... 
Det känns som om jag måste skaffa mig en "language partner" att öva kinesiska med, det finns otroligt många kineser som söker västerlänningar att prata engelska med och i utbyte mot det så lär dem ut kinesiska.

Nu måste jag gå, jag har lovat följa med min blyge vän Peter (britt) till en restaurang där han ska möta en koreanska samt någon kompis till henne och han vågar inte gå dit själv så jag får väl ställa upp för laget då:)

Det kommer bilder eventuellt senare på skolans (vackra) matsal..

//Stefan




Dessa myggjävlar!

Någonting som jag upptäckt sedan jag kommit hit till Peking är myggen. I början då jag fick dem små kliande svullnaderna blev jag rädd och trodde att det var något annat mer allvarligt, men nu vet jag att detta beror på mygg.
Det bor runt 30 miljoner människor här och det är fasen betong, hus, och föroreningar överallt men endå finns dessa "myggjävlar" kvar, jag kan helt enkelt inte få in det i huvudet. Var i helsike kommer dem ifrån? Hur kan dem ens existera här? Det är väl generellt sett inte mycket mygg, man lider inte av det och på dagarna ser man dem inte. Endå har jag fått relativt många bett vilket förmodligen sker på natten då man ligger och sover. På något konstigt sätt tar dem sig in. Det värsta är att dem är så fruktansvärt tysta. Våra svenska mygg låter ju ialllafall när dem flyger men dessa surrar nästan ljudlöst och vips så är man biten.
Det är ju tur att man kommer från Österfärnebo så man är någotsånär van men jag trodde iallafall att jag skulle slippa detta fenomen, åtminstone då jag åkte till en jättestad som Beijing. Men till trots verkar mitt stormiga, myggiga förflutna jaga mig vartän jag färdas i denna värld:)


Snälla dö era envisa, äckliga små djur

I morgon så ska jag ha min första kinesiska lektion så det är dags att kasta in handduken nu.

Godnatt!

//Stefan








Då var det visst morgon....

Vi kom nyss tillbaka från San Li Tun (bargatan) och klockan är 06:40. snacka om helkväll. Det var riktigt mycket folk ute den här natten. Vi gick till en populär bar som heter VICS vid 23 tiden på kvällen tiden och lämnade baren vid 04:00 för att äta eftersom alla var så hungriga. Det blev KFC-Kentucky fried chicken vilket är en kedja som är väldigt populär här i Kina näst efter Mcdonalds.

Det bar sedan av hemmåt. (trodde vi åtminstone) Problemet var bara det att det visade sig att vår käre taxichaufför hade ruskigt dåligt lokalsinne, så det slutade med att vi blev avsläppta i ingenstans. Så där stod vi klockan halv 6 på morgonen, lagomt pigga, lagomt frustrerade och jäkligt trötta utan att veta var vi egentligen var. Situationen var minst sagt komisk. Efter att ha sprungit runt ett tag, letandes efter en ny taxibil så kom äntligen en som faktiskt visste var någonstans vi hade hamnat. Det visade sig att vi var på den motsatta sidan av staden. Hur den förre taxigubben nu lyckades med denna bragd, det är en bra fråga. Lyckligtvis visste den här snubben var vi skulle.
Men nu är jag till trots hemma i ghettot igen, en händelserik kväll minst sagt:)
Nu är det dock dags att sova. känner mig ganska så trött.

Godnatt eller kanske godmorgon?


Det finns många tusen sådana här bilar i Beijing, det går inte en dag utan att du ser åtminstone några hundra taxibilar, dem flesta taxichaufförer hittar dock överallt:)


//Stefan






Så var dagen

Idag gick jag som bekant till universitetet för upprop. Jag hittade till rätt rum på en gång så allt gick väldigt smidigt.
Det första jag såg var tyvärr några ryssar men det bättrade sig allt eftersom. Klassen är ca 15 man stor men har en salig blandning av nationaliteter. Några av nationaliteterna var, Japan, Korea, USA indien, Saudarabien, Frankrike, Polen, Storbrittanien etc etc.
Jag var dock den enda svensken, och läraren rynkade lite lätt på ögonbrynet och blev tvungen att dubbelkolla papprena då han förvånat upptäckte att jag stod som svensk:)
Faktum är dock att jag inte sett en enda svensk här på universitetet sedan jag kom hit. Jag har hört att det ska finnas en hel del svenskar här också eller som iallfall har studerat förut, men det verkar minst sagt vara lågsäsong på oss nordbor just nu.
Det är ju lite paradoxallt det här med att träffa västerlänningar, visst har man mycket gemensamt. Värderingar, seder och kultur är lite mer likadant i väst än såhär lång till öst. Dock så åkte jag ju inte enda hit för att prata engelska och framförallt inte svenska så på sätt och vis är det bra att inte träffa svenskar. Jag får försöka styra över mer på kinesiska efter ett tag.

Vi fick även våra första kinesiska böcker idag vilka behandlar pinyin. Pinyin är ett skrivspråk som ordagrant översatt betyder "stava ljud". Pinyin är otroligt användbart då man ska uttala kinesiska ord eftersom man ser hur tonfallet ska ligga på ordet man säger. Jag har grundläggande förståelse för pinyin sedan tidigare men det här kommer endå bli tufft. Vi ska dessutom tydligen ha prov på detta efter bara 8 dagar så jag får banne mig ligga i lite.



Tre kanadensare från qubec eller hur det nu stavas och en britt


Vi sitter ute på den vackra allmänt ostädade trottoaren och avnjuter 2 kronorsöl och 120 grillspett.

Lektionerna börjar dock inte fören på måndag så den här helgen är så gott som fri. Det har ryktats om någon födelsedagsfest för någon okänd snubbe men att vi var välkommna. Tant Han är snart klar med maten och ikväll blir det tydligen nånting med brocoli, tomater och kött.

På återseende

//Stefan

Ny telefon

Man skulle enkelt kunna samanfatta gårdagens cirkus med att jag skulle uppdatera min gamla telefon med kinesiska tecken eftersom den inte stöder det, men kom istället hem med en sproilans ny telefon.
Som tidigare nämts så åkte jag igår glad i hågen iväg till en stor elektronik marknad även kallad "PC house" med upppdraget att försöka få min något föråldrade Nokia att fungera här i Kina.
Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Jag hade min polare Jerry med mig och eftersom Jerry är stammis hos en av försäljarna får han alltid rabatt av honom.
Efter mycket prat om hur de skulle gå tillväga kom teknikerna till slut fram till att det skulle vara möjligt att kunna uppdatera telefonen till det förmånliga priset av 50 kr. Det kör vi på sa jag och av bar det, eftersom huset var så fruktansvärt stort fick vi gå 5 våningar upp då hissarna var överbefolkade.
Väl framme hos den första service avdelningen konstaterade dem att man var tvungen att blåsa ren telefonen så svenska skulle inte finnas kvar som språk. Äsch då tänkte jag, det spelar väl ingen roll, jag får väl för fan stå ut med engelska då.

Men maskinen som skulle utföra detta fanns tyvärr inte på den våningen utan vi var då tvungen att gå ner fyra våningar för att sedan där få veta att maskinen egentligen fanns på den högsta våningen. Halvt svettig och lite frustrerad framme på den högsta våningen sa teknikerna där att dem inte kunde utföra arbetet eftersom den killen som brukar göra detta hade ledigt och bara han visste hur man gjorde. Nu började jag tappa tålamodet och jag brukar ha bra tålamod.
Så tillbaka till våning ett igen. Där ringde försäljaren upp några andra servicekillar och vi blev till slut ombedd att gå upp till den näst högsta våningen.... Suck....  Killen där kunde faktiskt fixa detta utan någon dum maskin, problemet var bara det att själva programvaran skulle ta 3-4 timmar att ladda ner då deras uppkoppling var så belastad och det var dessutom inte helt garanterat att det skulle fungera heller....
Då gick luften ur mig.... Vi hade redan gått och krånglat hit och dit i nästan 3 timmar så nu fick det fan vara nog.
Telefonen är bland det viktigaste jag har här i Peking då jag har hela mitt kontaktnät i den. Just därför blev det en ny telefon, en Nokia 5800 som jag lyckligtvis fick till ett väldigt bra pris, så jag ska inte klaga över det iallafall.

Något som kan vara bra att veta gällande mobiltelefoner men även annan elektronik här i Kina, som vi västerlänningar i regel inte vet om, är att man brukar dela upp dessa i 3 klasser.
Det finns numera så mycket fejk och kopior av all möjlig elektronisk utrustning ute på marknaden så därför har dessa klasser uppkommit som egentligen inte är "officiella" utan bara är en vetskap bland dagens kineser.

Klass 1: Dyrast. Original produkter med original kvitto, köper man en klass 1 vara så kan man alltid vara garanterad att produkten är äkta och att man alltid har garanti hos tillverkaren.

Klass 2:
Orginal produkt oftast med kvitto fast olagligt importerad från Hong Kong, vilket gör att dessa produkter slipper skattas så priset är lägre än klass 1 produkter. Garanti har du dock endå hos tillverkaren, försäkra dig bara om att du får med ett giltigt kvitto innan du köper.

Klass 3
: Billigt. Här nere på botten är alla kopior och allt fejk, köper man en fejk produkt får man naturligtvis ingen riktig garanti men normalt sätt så brukar butiken stå för garantin istället. Många fejk produkter håller dock endå ganska bra kvalité, som kuriosa så såg jag den nya "Iphone 3GS" för bara 900 kr igår, den kändes och funkade precis såsom en Iphone ska göra, säga vad man vill men kineserna är iallafall innovativa:)

Jag köpte klass 2 och jag måste säga att jag hitills är nöjd, det är så satans mycket smidigare nu än förut, det fanns ett engelskt-kinesiskt lexikon förinstallerat på telefonen vilket redan har underlättat min vardag något.
Annars då? Jo I morgon så ska jag till universitetet klockan 9:00. Det ska bli intressant och se vilka "tjommar" man kommer att gå med, lite konstigt bara att börja en fredag men jag antar att det är ett upprop bara.
Nu sitter jag och väntar på att kanadensarna ska komma tillbaka till universitetet så vi kan gå och käka någonstans, dem har slutligen hittat en 3 rummare för drygt 4500 kr i månaden som håller deras mått. (stadsbor)


Nu är det bara och ringa:) 0086-15210390370











Kinesiska gatukök

Någonting som jag tycker är väldigt mysigt och traditionellt kinesiskt är att äta från dem små gatuköken som finns lite här och var i Peking. Maten är extremt billig men endå jättegod och det finns så otroligt mycket att välja på.
Man ser färre gatukök på dagarna, dem flesta brukar slå upp senare på eftermiddagen vid 16-17 tiden.
Jag har ganska tur i och med att jag bara har runt 10 meter till närmaste samling av gatukök från portutgången vilket förmodligen kommer innebära att jag i framtiden kommer att vara stammis på dessa ställen. Det är sånt här som vi saknar och borde ha hemma, vi har "kiosk-Lasse" i Österfärnebo men när han stänger 22 på kvällen så är det kört. Dessa små kök har öppet till 3-4 varje natt 7 dagar i veckan och säljer 1 liters öl för 2-3 kr flaskan.


3 meter från dörren finns ett stort frukstånd, så tillgång till färsk frukt är inget större problem.


Stämningen kring gatuköken är riktigt trevlig, de små köken har i regel lampor som lyser upp i mörkret vilket är en stor mysfaktor



Det finns ett stort axplock av god mat att välja på så vill man testa på nya grejor så är det inga problem.
Dessa spett kostar 70 öre styck, är man riktigt hungrig äter man förmodligen 25-30 spett vilket skulle kosta ca 20 kr.


Kineserna sitter normalt på väldigt låga bord och pallar vid gatuköken så för den ovige kan detta innebära smärre problem


Allt det som står på bordet kostade 11 kr sammanlagt


Såhär ser det ut på kvällarna utanför mitt hood

Nu är det dags att gå och knyta sig, i morgon ska jag till universitetet för att förhoppningsvis få mitt student ID samt ett schema så jag vet när klasserna börjar.

Godnatt!

//Stefan






RSS 2.0