Söndagnatt

Jaja, jag vet att jag inte skrivit på ett tag igen så det är väl dags då:)  Denna vecka har återigen inte bjudit på direkta stora händelser, men det har endå varit så jäkla mycket att göra utanför skolan så att jag inte gjort mina läxor ordentligt vilket känns lite sådär.
Vädret har varit riktigt varmt så det har blivit till att bara gå runt med shorts och t-shirt.
I lördags så besökte vi det kända välkända konst distriktet 798. Tro inte att jag på något sätt gått och blivit konstnärlig av mig utan besökte endast detta ställe så jag kan säga att jag har varit där, konst är ju dötråkigt:)

798 var från början en stor fabriksplats som nu är omgjord till en plats där konsten frodas. Dem gamla slitna byggnaderna står kvar men är inuti omgjorda till konstgallerier. Kul om man nu är inne i sådant dära....
Det vi egentilgen skulle se där var en modellshow som dock visade sig vara dagen efteråt så vi gick istället på bio och såg "Prince of Persia". Var väl sådär. (Har svårt att förknippa Jake Gyllenhaal med någonting annat sedan han gjorde Brokeback Mountain...)
Kvällen fortsatte med en besök i "Houhai". Houhai är ett stort barområde som går kring en liten sjö, dessa varma kvällar så är stället fullproppat av folk, näst intill varje bar har dessutom livemusik vilket förhöjer stämningen. Nackdelen är väl att det är ett något dyrare område men då vi var hela 10 stycken lyckades vi pruta ner priset per öl en aning.

Nu så ska jag sova iallafall..
Godnatt!

Lite bilder på konsttörstande turister...










Söndag igen...

Då var det sista dagen på helgen, felet med söndagar är att måndag är dagen efter... Idag så vaknade jag med tuppen... Nästan iallafall, klockan 10:) Det varma vädret fortsätter att hålla i sig och toppen låg väl på ca 35 grader på eftermiddagen.
Jag har tvingat ut mig sjäv att jogga runt kvarteret eller på löparbanan i stort sett varje dag nu i en månads tid, idag var inget undantag. Jag svettades som en gris och sprang som en stucken gris, nu är åtminstone 5 km rundan ingen större match längre och jag känner att jag sakta men säkret börjar komma tillbaka till min forna form.
Dock så vill jag rekommendera alla aktiva joggare att aldrig sluta jogga, för det är jävligt jobbigt att börja igen:)

Naturligtvis så gick mina öronsnäckor (sedan 2 år tillbaka) sönder också... Är det nånting extra jag alltid har med mig nuförtiden så är det dem, lyssna på kinesisk radio samt musik har blivit lite av en vana+att jag alltid använder dem till datorn, så det var kort sagt en mindre katastrof....
Så nu sitter jag här med ett par nya Sony snäckor, blev en något dyrare sort pga öron kuddarna. Om det är någon mer som går i köptankar av nya öronsnäckor så rekommenderar jag som fd" Kjell och Company arbetare" (vilket inte säger lite) att köpa öronsnäckor med mjuka kuddar.

Det finns två fördelar med detta:
1: Dem sitter skönt i örat
2: Dem sitter faktiskt kvar i örat (följer med flerar olika storlekar på kuddarna)

Har man ett aktivt liv så är dessa oslagbara, nackdelen är att dem i regel brukar vara lite dyrare. Runt en hundralapp mer åtminstone. Men var inte en snål jävel, det kommer du bittert få ångra i längden då du får gå runt med värk i öronen och ständigt vara irriterad över att öronsnäckorna sitter dåligt...:)

Här är två bilder på Tant Han när hon posar i dessa förkläden som morsan sydde åt henne. Hon är roligt nog mäkta stolt och bär dessa varje dag då hon lagar mat.


Nummer 1


Nummer 2


Och till sist, såhär svettig blir man då man är dum nog och springer i 35 graders värme....

Nog om detta. Just nu så sitter jag och förbereder morgondagens lektion över en kopp kaffe vilket jag borde konecentrera mig mer på:)

Så på återseende

//Stefan

Lördag Kväll!

Klockan är 23:00 och nu sitter jag och slappar på kaffet, det har varit lite skriva på sista tiden vilket är beklagligt men den här jäkla varma väderet gör mig så trött+att det alltid är så förbaskat mycket i skolan.
Klassrummet är nuförtiden riktigt varmt (30+ enligt tempen) också vilket gör det skapligt drygt att uthärda 4 timmars kinesiska, koncentrationen brukar ligga närmare på noll på slutet....

Så har det hänt något speciellt då? Nja inte direkt. jag åkte igår till San-Litun (barområdet) för att träffa lite folk som jag inte sett på länge. Vi träffades allihopa på en restaurang, en helt värdelös restaurang, för det första så tog det evigheter innan vi fick maten och när den väl kom så var maten kall....
Vi fick aldrig någon meny utan killen som tog oss dit sa att maten skulle kosta 100 kr per person vilket ioförsig är dyrt i kinamått mätt men endock överkomligt. MEN så hamnade notan på 200kr per person+30kr för en öl+serviceavgift 20kr (servicen var ett skämt) så totalt 250 kr...

Jag har ju nu bott i Kina i snart 10 månader och levt riktigt billigt vilket jag tror kan ha skadat mitt köpbeteende en aning. Det jag vanligtvis betalar för en måltid är runt 10-15 kr, 20-30 om jag vill slå på lite större, att då behöva punga ut med 250 kr för mat som dessutom inte ens smakade bra kändes i själen,hehe:)

För 250 kr hade jag tex kunnat kunnat köpa:
*En ny Cyckel
*En extern hårddisk med 250GB
*Runt 50 sockor
*Runt 50 kalsonger
*8st T-shirtar
*Drygt 415 grillspett
*55 limpor bröd
*2 tårtor
*60 öl
*40 lådor med vardera 20 st dumplings i
*Mer än 20 kg frukt

Så se, det gäller att tänka på vad man spenderar sina surt förvärvade slantar på här i detta högst konsumentvänliga land:)

Men för att återgå till gårdagen så träffade jag även på en annan svensk vid namn Peter. Han har bott i Kina i drygt ett år och har inga större planer på att återvända hem då han bor ihop med en kinesiska och driver ett litet företag här.
Vidare så träffade jag en annan Pekingbo som först inte trodde på att jag var svensk då min kinesiska tydligen "var så bra". (sicken fjäskare) Han erbjöd mig dock att spela fotboll tillsammans med hans korplag då dem på helger brukar spela några matcher vilket jag tackade ja till, nu var det ju ioförsig säkerligen en sisådär 8-10 år sedan jag lade fotbollskorna på hyllan men dem tål väl att dammas av igen:)

I dag så har jag inte gjort mycket. Jag sov till 12 , åt mat och halvsov sedan framför en film. Lördagar är riktigt sköna:) Just nu så försöker jag göra lite nytta och skriva gårdagens 40talet glosor:(

På återseende

//Stefan

Äntligen...

Då det som jag tidigare har nämt varit rust i lägenheten så har det varit en jäkla oreda överallt, jag har blivit tvungen att leva mitt i detta elände i dryga 2 veckor men sedan igår så är det äntligen klart så äntligen klart så nu kan jag få lite lugn och ro. Dock så har jag inget internet än så det får dem fasen ta och fixa...
Jag ska ta och lägga upp någon bild då jag får tillbaka anslutningen så får vi se om ni märker någon skillnad(förmodligen inte)...

Hursom, vädret har varit riktigt bra dem här dagarna, uppåt 25-30 grader på dagarna men med något kallare kvällar på 15-18 grader.
Tiden flyter sakta men säkert på, man blir relativt dåsig i den här värmen så det är ofta ganska så svårt att sitta och koncentrera sig på lektionerna.
Sitter just nu och läser en ganska så rolig verklighetsbaserad text på kinesiska om en utlänning som försökte fråga om vägen till tågstationen med hjälp av sin "hemmagjorda" kinesiska, men endast fick kyliga, korta och otrevliga svar (speciellt av tjejerna han frågade).
Detta fick han att börja fundera över om alla kineser verkligen var såhär ovänliga, han hade ju hört så gott om dem...
Det han sa var: "Ni hao, Keyi wen ni yi xia?". Tonerna i kinesiskan är ett stort problem för alla utlänningar vilket i detta fallet också orsakade problemet. Ordet "Wen" har som i princip alla andra ord i kinesiskan 4 olika meningar beroende på tonen, en av dem betyder infacto "fråga" vilket är den fjärde tonen.

Han använde dock den tredje tonen vilket betyder "kyssa". Det han ville säga var alltså: "Hej, kan jag få fråga dig en sak?", men det han sa blev istället helt annorlunda: "Hej, skulle jag kunna få kyssa dig?". 
Att en så liten sak som att en ton kan förändra en hel mening kanske kan få er att förstå att kinesiska inte direkt är världens lättaste språk. Det finns många fler exempel på detta, vissa potentiellt riktigt farliga men det går vi inte in på...

Nä, nu ska jag äta mat!

//Stefan


Språk....

Nu så är Beijing verkligen varmt, dagen har legat runt 28-30 grader. Jag har dessutom börjat att springa igen, jag säger bara fifan vad drygt det är att jogga om man inte gjort det på ett tag, den sedvanliga 5 kilometersrundan runt kvarteret var riktigt jäkla jobbig på slutet. Det hela är riktigt tragiskt då jag kunde springa nära en mil i hyfsat tempo utan större svårigheter några månader tidigare....

Annars då, jo jag har ju som sagt gått upp "Chuji Xia"初级下  vilket är den högsta grundläggande nivån.
Det är ett ganska så stort hopp, texterna tenderar ibland till att vara relativt avancerade och det är desto mer gramatiska mönster att komma ihåg, dessutom är det en jäklans massa nya ord till varje text vilket gör mig trött i huvudet...
Dock så måste jag medge att mitt vokabulär sakta men säkert har blivit bättre. Det går nämligen nu att ha en något mer varierad konversation och förstå såpass mycket så att jag oftast (om det ligger inom mina intresseområden) kan svara eller åtminstone utge mig för att förstå samanhanget och sedan ställa enklare motfrågor för att på så sätt klura ut vad som sägs...

Något som dock är väldigt frustrerande ibland är den lokala Bejing dialekten, den är ibland riktigt svår att förstå då Beijingborna knappt öppnar munnen då dem talar utan mestadels mummlar, vissa taxichauförer har väldigt grov dialekt vilket kan liknas vid ett enda stort jättesurr...hehe
Sen så ska man ju komma ihåg att Kina är ett jätteland med en satans massa dialekter, en del såpass annorlunda standard mandarinen så att det kan liknas vid ett annat språk.
Jag träffade igår ett gäng från provinsen Guiyang vilket ligger långt nere i södra Kina. Jag fattade förmodligen mindre än 5% av vad dem sa då dem pratade sin dialekt och Pekingbon jag hade med mig förstod inte särskilt mycket mer han heller....
I dem provinserna där dialekterna skiljer sig radikalt så studerar även kineserna där standard mandarin då det är mandarin som faktiskt används i skolorna, detta gäng var inget undantag utan kunde även prata vanlig kinesiska vilket var iallafall lite mer förståeligt:)

Nä dags att göra lite nytta!

//Stefan

Varmt!

Ni hao!
Tjing tjong-och jävlar vad varmt det blev. Idag är det starkt solsken och 31 grader i skuggan så nu sitter jag här och svettas som en gris. Klockan 7 i morse så ringde telefonen vilket var ägarinnan av lägenheten(inte tant Han)
Idag skulle dem tydligen byta ut min dörr till mitt rum så det var bara att gå upp och släppa in arbetarna. Lagomt glad och jäkligt trött tog jag en dusch, tog mitt pick och pack och drog sedan iväg till kafet för inte gick det och stanna där i oljudet. Dem håller nämligen på och rustar lägenheten just nu så det ser mer eller mindre ut som en krigszon därinne....

Nu har jag suttit här i 4 timmar så nu ska jag gå tillbaka och förhoppningsvis få min nyckel till den nya dörren... MEN... i övermorgon ska ska dem byta fönstret i rummet också vlket innebär att dem måste stå i sängen......

På återseende....

//Stefan

RSS 2.0