Tunnelbanan i Beijing

Dem flesta har vi väl åkt tunnelbana i Stockholm någon gång och tyckt att "fan vad trångt och vad mycket folk, ånej jag fick ingen sittplats, orka." Då har man inte åkt tunnelbanan i Peking. Jag kan säga redan nu att tunnelbanan här förmodligen är värre än vad du kan tänka dig. Men det beror också lite på vilka tider man åker.
Det är 3 gånger på dagen man bör undvika att åka tunnelbana om man inte måste och det är: tidig morgon, mitt på dagen(lunch) och mellan 16-18 tiden på kvällen. Vid dessa tider är det kort sagt kaotiskt och man får nästan slåss för att få komma in i pendeltåget då tusen andra tänker samma sak. Det finns dock fördelar med att ta tunnelbanan eller bussen och det framförallt priset. Det kostar drygt 2 kr att åka tunnelbana varsomhelst i Peking eller 40 öre om du åker buss. 

I Stockholm finns en oskriven regel som säger att man alltid ska stå på höger sida och släppa förbi folk som vill fram fortare. Här i Peking är det snarare så att den oskrivna regeln säger "först till kvarn", sen hur du blir först spelar ingen roll.
Står du tex i kö så är det väldigt vanligt att kineserna köfuskar som bara attan vilket har retat gallfeber på mig flera gånger. Det finns inget värre än när man lydigt och snällt står och väntar på sin tur och sedan kommer det en kärring och helt sonika ställer sig framför dig och tror att du inte misstycker...
När man sedan ska av på en hållplats så bör man ställa sig relativt närma dörren när det är dags och inte sitta, eftersom att det kan vara så jäkla mycket folk i vagnen, så att det tar för lång tid att nå dörren innan den stängs.
Ska man å andra sidan ha en sittplats så gäller verkligen uttrycket "först till kvarn", det gäller att vara en snabb sprinter eftersom alla lediga platser fylls upp snabbare än vad du kan säga "Nudlar och ris".


Såhär ser det ut när man ska in i tunnelbanan, dessa aparater är kortläsare som styr en liten grind



Kineserna ligger framför oss, man köper ett slags refillkort som man fyller på med pengar. Detta kort kan användas i både bussar och i tunnelbanan. Det har någon slags superkänslig magnetkod vilket innebär att du inte ens behöver ta ut kortet ur plånboken. Det räcker med att du tar fram plånboken och håller upp den framför läsaren tills det piper till. Kan det bli smidigare?


Tur att dem också använder vanliga siffror och bokstäver och inte enbart tecken


Såhär kan en vanlig hållplats se ut



Togs idag vid 17 tiden och det här är endå relativt lindrigt...


Pendeltåget anländer som går till mitt ghetto Wudakou


Det kan vara lite trångt ibland...


Detta är ganska ovärderligt för en nybörjare, här kan man åtminstone se åt vilket håll tåget åker


En lite mer detaljerad karta över hela tunnelbanan i Peking

I morgon är jag väl relativt ledig iallafall fast det sa jag igår också. Idag trodde jag att det skulle bli lugnt men så blev inte fallet. Klockan halv 8 ringde telefonen och jag blev tvungen att trött pallra mig upp, sedan dess har jag träffat lite folk och vandrat omkring hela dagen och nu klockan 20:00 kom jag hem. Vem behöver semester?
I övrigt så börjar jag bli proffs på att undvika bli överkörd på cyckeln, efter det här så kommer Gävle kännas som rena bagatellen, jag kommer förmodligen både kunna äta och läsa bok samtidigt som jag cyklar:)

Nu ska jag kolla på en film tror jag.

//Stefan




Wangfujing och KTV

Dagen har varit lång, jag kom nyss hem och klockan är nu 1:00 och jag känner mig trött. Jag hookade upp med 2 st kanadensare, en britt och en fransyska, alla med kinesiskt ursprung men som har familjer som bosatt sig utomlands. Ingen förutom britten kan tala hyfsad kinesiska vilket är bra då jag inte behöver känna mig totalt ensam på det området.
Vi besökte Himmelska fridens torg (inte första gången för mig) och den förbjudna staden samt det nya runda jättelika operahuset. Därefter började det regna lite lätt så vi sökte oss till Wangfujing vilket i princip är beläget mitt i Peking.
Där testade jag för första gången i mitt liv att äta en skorpion. Jag fick helt sonika välja en levande skorpion på spett och såsom den sprattlade... Den friterades och sedan var det bara att äta, ganska gott faktiskt även om jag hade svårt för det i början. Vidare fortsatte den kulinariska upplevelsen med feta friterade skalbaggar, kycklingnjurar, larver osv.
Ska det göras så ska det banne mig göras rejält:)


Den berömda, exklusiva men svindyra storgatan Wang Fu Jing i hjärtat av Peking


Den likaså berömda sk "snack gatan" som går parallellt med Wang Fu Jing", här kan man köpa allt mellan himmel och jord som man normalt aldrig hade tänkt sig att äta till en relativt billig penning, och jag menar allt....


Mums, friterade skalbaggar (något knapriga) och larver, smakar kyckling...



Här har vi dem delikata skorpionerna, dem bär på ett livsfarligt gift men det försvinner tydligen under friteringen vilket verkar stämma, jag lever än:)

Sedan så avslutades kvällen med ett besök på KTV vilket är något oerhört populärt i Kina. När man går till KTV så sjunger alla kareoke samtidigt som man kan beställa in mat, snacks och dryck. Detta skulle aldrig fungera i Sverige då folk generellt sett är stela och tråkiga. Kineser kan bjuda på sig själv och skäms inte för sig, mentaliteten är helt annorlunda. Vi svenskar måste dricka oss onyktra, först då kan vi börja släppa loss lite. Denna skillnad blir ganska påtaglig då man varit här ett tag.

Nu var det dags att sova iallafall. Godnatt!

Middag med tant Han

Godmorgon Sverige!
Igår så bjöd jag tant Han med herrskap till en lite bättre restaurang, hon har hjälpt mig så mycket dem här dagarna så jag kände att det var det minsta jag kunde göra. Hon blev väldigt glad och välkommnade mig till famlijen.
Jag får numera om jag vill kalla henne mamma Han, men jag tror jag föredrar tant Han ett tag till:)

Veckan ser annars ut att bli relativt varm utan regnskurar. Den här morgonen var dock kall, kanske ett tecken på att den kinesiska hösten börjar smyga sig närmare även om det kommer vara varmt enda tills mitten av november.
Den andra september ska jag tlllbaka till universitetet och få ett schema. Jag har ingen aning om när nybörjar klasserna startar, vore ju bra att få komma igång snart nog.. Detta innebär dock att jag kan slappna av lite nu i 2 dagar så vi får väl se vad jag hittar på. Det är en del folk av de jag känner sedan förut som har ringt och sagt att de måste träffa mig så det blir nog tyvärr inte så mycket slappa alls..



Detta är tant han med sin låtsasdotter leo-leo, hon har arbetat åt tant han's brorson sedan unga år och de står varandra väldigt nära. Hon till och med kallar henne dotter och hon kallar henne mamma



Tant Han ser glad ut


Gruppbild, tydligen viktigt för kineser...


//Stefan

Lite shopping

Idag så blev det lite shopping. Det skulle inhandlas en väska där jag kunde ha lite skolprylar i. Jag hade turen att hitta på ett riktigt billigt och bra ställe, syrran skulle ha kunnat bott därinne. Allt var helt enkelt skitbilligt, vissa av sakerna var till och med billigare än det som finns att tillgå på dem större och mer kända marknaderna.
Det fanns i princip hur mycket skor, smycken, kläder, väskor som helst. Det bästa är att det ligger beläget bara ca 10 min med cykel från där jag bor. Lite bilder av syrrans framtida boplats.



Ingången, lite sliten va?


Knökfullt med folk därinne...


Väskor av alla de slag, där fanns allt från musspigg väskor till D&G väskor, alla naturligtvis fejk:)

Jag föll för denna skönhet, kvalién var riktigt bra men det bästa var dock priset, kan ni gissa? Denna axelremsväska kostade från början 35 kr, men jag chansade och sa: -Jag tar den om jag får den för 30. Gubben tänke inte ens på saken utan gick med på noterna och vips så var jag en väska rikare.

Ny cyckel

Nu har det äntligen inhandlats en ny cyckel. Det finns ett ställe nära universitet säljer dessa, när jag såg min cyckel första gången så.... var den långt ifrån hel men efter lite snack med försäljaren och lite prut så fick jag en ny sadel, nya däck, ett hyfsat nytt styre + 2 st nya cyckel lås. När jag testade cyckeln första gången insåg jag hur jäkla närma pedalerna man satt, det hjälpte föga lite att höja sadeln men efter lite testande på andra cycklar fann jag ingen skillnad. Cyckeln är annars lätt och väldigt kompakt, årsmodell? mja... den har nog minst 40-50 år på nacken och har dem rätta kommunistvibbarna.


Här är cyckeln fortfarande mer byggsatts än cyckel...


Här är vrålåket som kommer kosta mig mitt liv i färdigt skick:) Lägg märke till den snittsiga cykelkorgen på styret för 10 kr.


Kolla in stödet, det här stödet finns på alla de nya tuffare cycklarna jag sett men även denna pärlan har det

Ett besök hos den lokala sjukan

Eftersom jag har haft nyligen haft lite problem med ögonen, (är nog allergi eller nåt) så blev min hyresvärd tant "Han" som hon vill att jag kallar lite orolig. Så idag hade hon bokat ett möte hos doktorn, det lilla sjukhuset ligger bara ca 100 meter från hyreshuset där jag bor och jag måste säga att jag är mäkta imponerad. Sverige ligger kanske framför i det mesta men här kan vi dock ta och lära oss en del om effektivitet. Jag kom in först till receptionen där tanten Han beskrev problemet och blev sedan inskickad till doktorn. Han babblade lite på kinesiska, ställde några snabba frågor och tryckte lite på ögat. Sedan skrev han ut några ögondroppar som jag ska fösöka ta varannan timme 8 gånger.

Det hela gick så jäkla snabbt och smidigt så innan jag visste ordet av så var jag påväg hem igen. Hela historien gick loss på hela 11 kr och 50 öre. Ett besök hos doktorn kostar 3 kr per besök och ögondropparna 8,50..... Otroligt!
Jag känner mig redan något bättre i det irriterade ögat så det verkar hjälpa, kinesisk medicin is the shit:)


Jag lyckades ialllafall att ta en bild av tant "Han", innan hon genererat sa att jag inte skulle ta bilder på henne nu, utan då hon var lite mera uppklädd


Det lilla sjukhuset mitt i ghettot, kommer i ljusblått utförande

Lång dag igår...

Jag börjar med att repetera det jag sagt förut... Kinesisk byråkrati................. är bland det värsta jag varit med om.
Krångelpellar allihopa, Det var dessutom en sådan där varm tryckande dag igår igen då man stod och svettades som en gris:( Jag ska försöka samanfatta dagen med ett bildspel.


Klockan är 10:00 och nu är det dags för frukost, vad ska vi käka?


Nämen titta där, ett litet matställe....


Dumplings drive in


Ser goda ut, ketchup?


Framme vid registreringen klockan 11:00 nu börjar helvetet


Här skulle man hämta dem första blanketterna, utbölingarna står redan och köar


Dags att börja kavla upp ärmarna


Klockan är 12:00, Bara att börja då, har äntligen fått tag i blanketten

och då PLÖTSLIGT... .....slår gongongen, det är tydligen lunch och rummet blir snabbt tomt..... Jaha bara och gå och äta då och komma tillbaka senare, hann knappt lyfta pennan.
Då slår det mig... jag har inga passfoton, jag skulle ju tydligen haft 12 stycken med mig, bedrövad så går vi mot Mcdonalds som ligger på andra sidan gatan, och till min stora lycka ser jag en liten fotoaffär. Jag får "posa" lite men nu så är jag back in the game.


Klockan är 13:30 och cirkusen öppnar igen, här är kön till den obligatoriska försäkringen som alla måste köpa för att få gå på universitetet


Sedan var det bara att snällt ställa sig i nästa kö för att betala utbildningen som också gjordes genom ett litet sorkhål


15:00 Suck... trött och fattigare var det sedan bara att ställa sig i ytterligare en lååång kö för att anmäla sig till hälsoundersökningen


Orka stå i kö.... Amerikanen före mig fick gå om i kön 3 gånger eftersom han tydligen varje gång skrivit fel i sin blankett, efter tredje gången gick han blodröd i fejan därifrån.


Det börjar nu bli en stor hög med papper där jag inte har en aning om vad de är till för...


16:00. fy sjutton, ännu mera väntan.......


16:45 Äntligen framme, hon frågar efter mina passfoton som jag med darrande hand tar fram, alla papper verkar vara i sin ordning, tur var väl det, jag dör hellre än går om den där kön igen:) Hälsoundersökningen ska göras den 28:e augusti klockan 12:30 vid universitetets bibliotek.

Yeah, det tog bara nästan 5 timmar 30 minuter och hade jag inte haft med mig en kines som kunde hjälpa mig hade jag nog blivit tokig. det är dock inte klart än, jag måste gå till den kinesiska säkerhetsbyrån efter universitet godkänt mina testresultat och sedan gå till den lokala polisen igen för att göra om mitt "residence permit" till ett  "long stay permit" annars blir det böter.... Och jag som tycker morsan kan vara jobbig ibland, måste nog tänka om.....^^

//Stefan

Spotify

Det är en hel del tjänster och program som är spärrade här i Kna men Spotify fungerar faktiskt riktigt bra, Spotify är fortfarande relativt okänt på den kinesiska musikmarknaden. För er som inte vet vad spotify är så är det ett program som gör att man kan strömma musik direkt från nätet och eftersom musikdatabasen är närmast gigantisk så har tjänsten blivit otroligt populär.


Jag har fått problem med ögonen, det vänstra ögat är rött och irriterat, det känns som man fått något i ögat. Det är inte så illa som det låter men dem vill fortfarande att jag ska besöka sjukhuset så vi får väl se vad jag gör.

Dags att gå till skolan och registrera sig.

//Stefan

Hemkommen

Nu så är allt klappat och klart med polisen iallafall och det blev inget fängelse heller för den delen. Jag har också varit till en taxeringsbyrå för att betala skatt på hyran där det också var en massa underskrifter och skit, vore fasen enklare med ett multikontrakt där allt blev klart med en underskrift, återigen kinesisk byråkrati i ett nötskal....
Jag har även kollat upp cyckelfronten, jag har blivit rådd att sikta på secondhand marknaden även fast en sprillans ny bara kostar kring 400-500 kr. Detta endast därför att risken nya cycklar blir stulna är skyhög, det kan till och med var så att cyklarna försäljarna säljer på vissa secondhand ställen är stulna cycklar, så jag antar att det bara är att köpa nåt åbäke, helst då med två hjul samt en stor bred sadel så man inte får ont i bakdelen.

Det har sedan på kvällskvisten blivit bio, inte dubbat tack och lov. Det blev den där nya Pixar filmen "UP" och den var faktiskt riktigt underhållande. 50 kr per person kostade filmen vilket faktiskt är drygt halva priset mot i Sverige. Det som dock är irriterande är att trots att biografen var 3 gånger större än Gävles biograf och trots att allt var riktigt modernt och tipptopp så kan dem inte servera riktiga popcorn. Dem måste vara jäkligt trög här eftersom dem inte har fattat att man ska ha saltade popcorn och inte sockrade. Sockrade popcorn är i princip standard på alla biografer i Kina och dem få biografer som säljer saltade som ett alternativ har fortfarande kvar relativt mycket socker på popcornen eftersom allt körs i samma maskin. Hur ska jag överleva detta?

I morgon ska jag gå till skolan och registrera mig så det är väl lika bra att gå och lägga sig nu så man orkar med i den här värmen.


Här ska det bli hotpot, kinesiska fiskbullar, griskött, torsk, grönsaker, ägg. En salig blandning


Värmen kontrollerar man själv med ett reglage som sitter vid kanten av bordet


Stor matrusning vid 5 tiden på kvällen, när vi kom dit var det nästan tomt, alla får en varsin hotpot gryta att stoppa ned alla godsakerna i



Här bygger man på höjden, notera att det som ser ut som dimma faktiskt är föroreningar..


Beijing by night, staden blir som en enda stor neonskylt då mörkret faller

Tröttsam dag

I morse var jag tvungen att gå upp vid 8 för att gå till polisstationen tiden vilket var lite drygt när man kom hem vid 4 men man får väl skylla sig lite själv. Brukar endå vakna tidigt då det kan vara en hel del oväsen utanför på morgnarna. Det dryga var dock att när vi väl kom till stationen som ligger ca 15 minuters promenad bort så visade det sig att min kära husvärd saknade legitimation på hennes föräldrar som äger rummet jag hyr vilket innebär att hon måste införskaffa dessa snabbt så vi kan gå tillbaka idag. Annars kommer jag få böta 200 kr extra eftersom man tydligen måste registrera sig hos polisen inom 24 timmar från att man flyttat in. Älska kinesisk byråkrati...

Nu så har jag tagit igen mig lite. dags att gå tillbaka till lagens långa arm då.





En början till ett vardagsrum?





Då var det kört igen då....


En kinesisk meny, fattar ni nåt?

Dessa måndagar

Ja då var det måndag igen denna molniga gråa dag, Jag har nyss vaknat av att jag är hungrig som en bäver och insett att jag blir tvungen att gå ut och köpa något. Kineserna är sämst på frukost eftersom allt bröd som går att köpa är i princip sött och dem har konstigt nog ketchup på brödet istället för smör. Tacka vet jag knäckebröd á la Leksands Rundrut med smör och ost. Det finns en ganska stor risk att jag blir tvungen att förr eller senare att besöka Ikea för diverse nödvändiga livsmedelsinköp.

Det har annars var.... vänta....  fick nyss besök, den snälla damen kom nyss in med 2 stekta ägg och lite nudlar åt mig bara sådär utan vidare. Jag kommer nog trivas bra här^^

Klockan 17:40

Nu så har jag köpt det sista som fattades så nu så hade jag tänkt att käka igen, det har inte blivit något cyckelinköp än men det kommer det förmodligen att bli väldigt snart. Jag har blivit erbjuden att låna en av tantens cycklar men det känns bättre om jag har en egen ifall den blir stulen eller nåt.

Klockan 19:51
Jag har fått ett erbjudande om att dra till barstället "san li tun" nu så det är dit jag tänkte fara. I morgon ska jag dock upp 8 för att fixa lite saker hos polisen, fyfan:)

Här är lite bilder:


Tradtionell kinesisk mat


Allt detta hälls ner i en väldigt varm buljong och får sedan stå ett tag innan det är färdigt


mmmmmmm Kinesisk soppa



Utanför mitt hood taget från fönstret



Trevlig kväll!

//Stefan



 







 


Den nya lyan

Klockan är 01:34 och jag sitter och slöskriver lite. Uppkopplingen är väl inte super men den var många gånger bättre än det jag hade förut vilket gör att jag kan hålla er kära läsare uppdaterade med mer bilder framöver. Hur gick allt annars då?
Jo allting har flutit på. Jag blev inte ens nära rånad på vägen till det nya hemmet och jag kunde ganska snabbt installera mig. Det saknades dock en massa praktiska saker så det bar av till det lokala supermarket. Det blev nästan en hel vagn med diverse "bra att ha saker". Notan blev knappt 700 kr vilket var riktigt billigt med tanke på att bland annat madrass, lakan, täcken, kuddar etc etc var tvugna att inhandlas+en massa annat smått och gott.

Det enda jag insåg att jag saknade nu är en papperskorg samt en enkel bordsklocka. Jag har hunnit lära känna damen lite som jag hyr av och jag verkar ha gjort ett bra val. Hon ställer gärna upp och pratar så mycket kinesiska jag orkar tillsammans med henne.
Den svenska killen som bott här i 3 år före mig har tydligen gått från nära noll till näst intill flytande kinesiska relativt snabbt då de alltid pratat kinesiska då hon inte kan engelska. Detta är suveränt då jag nu oundvikligen blir tvingad till att försöka förstå allt som sägs.
Damen har till och med erbjudit sig att lära ut att laga mat på kinesiskt vis då tillvägagångsättet är helt annorlunda jämförelsevis med det svenska köket. Detta är väldigt intressant men jag är dock lite skeptisk till detta då jag fortfarande är kvar i stadiet där det är svårt att inte överkoka ris....

Sammanfattningsvis kan jag nog med ganska stor säkerhet säga att det här blir bra. Nu är det bara att vänta på skolan som börjar nästa vecka. Det var ju ett tag sen man satt i skolbänken så det gäller att ge sig fan på att följa med från början bara.

I morgon ska det inhandlas en cyckel, helst en gammal kommunistiskt röd en med gula stripes på:) Mer om det senare..

Här kommer dem utlovade bilderna, det är inte lika illa som det ser ut
, eller jo:) Det kommer flera bilder senare.

Hem ljuva kommunist hem


Sängen är iallafall mjuk och skön... not*


Ett skrivbord fick dem plats med iallafall


Macen står på sin rättmätiga tron:) Lägg märke till den vackra blå ostrategiskt placerade vattenkokaren för 78 kr.


Hem ljuva toalett.. eller hur var det? Det är en toalettstol åtminstone som dock har sett sina bättre dagar...


Köket som får kokvrån på Sockerbruksgatan 48B att eftelikna en Ikea katalog

Godnatt folks!

//Stefan



 











Inflyttningsdagen

Då var det dags att flytta in då till ghettot:) Från Beijing Zhan (tågstationen) där jag bor nu tar det ca en timme att åka till mitt framtida hood "Wodaoku" eftersom man måste byta tåg och gå en bit.
Det är så tryckande ivarmt idag så det är ingen idealisk dag att bära på väskor men det är inte så mycket att göra åt.
Jag hoppas bara att den gamla damen redan fixat en bra uppkoppling åt mig. Enligt henne så skulle den vara riktigt snabb eftersom hennes son startat ett internet café på övervåningen och jag får tydligen dela på linan med cafét.
Allt måste ju vara snabbare än vad jag har just nu så jag klagar inte om den skulle vara jättesnabb.

I Kina så är det brukligt att betala minst 3 månaders hyra i förväg+deposition vilket gör att jag nu tyvärr måste springa med mer än 6000 kr på fickan vilket motsvarar åtskilliga kinesiska månadslöner vilket gör mig lite nervös men jag ska försöka göra mig så osynlig jag kan. Det kommer bilder på mitt nya palats då jag får min super internet uppkoppling.

På återseende

//Stefan


Den kinesiska välfärden

Dagen har väl flutit på i maklig takt. Det har varit en sådan där soligt varm och tryckande dag så det har varit lite jobbigt att vistats ute längre stunder. Jag har inhandlat en ny plånbok idag. Det var dags att skaffa en riktig plånbok eftersom jag tröttnat på att ha alla sedlar och mynt i en enda röra, man tenderar konstigt nog att få väldigt mycket små valörer i både sedlar och mynt.
Jag hade sådan jäkla tur att springa in i en affär där dem hade 75% rabatt på alla plånböcker bara idag så det blev en svart skönhet av märket Polo (äkta) för dryga hundringen. Ut med sommarmodet och in med höstens plånboks kollektion. Kineserna tänker vanligtvis tvärtom mot vi svenskar när det kommer till rabatter och skyltning. Står det 75% rabatt menar dem i regel 25% rabatt, detta inverterade sätt lätt kan leda till missförstånd bland västerlänningar då det plötsligt blir dyrare än vad dem först trodde.

Häromdagen kom jag och Jerry in på skillnader mellan Sverige och Kina, då vi kom fram till CSN bidragen höll Jerry på att ramla av stolen. Hans pappa en hårt arbetande man åt den kinesiska regeringen tjänar knappt 2500 kr i månaden vilket ändå är relativt bra här i Peking. CSN bidraget från Sverige alla studenter får ligger på 2684 kr månaden vilket i runda slängar blir 2600 kinesiska yuan med dagens valutakurs. Dock så sägs det att lönerna står stilla i hela Kina nu under finanskrisen men inflationen finns fortfarande med och lurar där i bakgrunden vilket gör det jobbigt för dem extremt lågavlönade arbetarna. Pengarna räcker inte riktigt till...

Nu är det dags att sova. Godnatt!

//Stefan









Carpe diem

Igår blev väl egentligen inget vettigt gjort vilket är riktigt skönt. Det har varit ganska intensiva dagar så man har inte känt av någon semester direkt. Det är tur att man redan sett dem viktigaste sevärdigheterna ett flertal gånger tidigare annars hade man väl sprungit där också:)
Dagarna flyger dock fram och jag insåg nu att man tappat tidsbegreppet åtminstone litegrann, jag blev förvånad över att det var lördag när jag tittade i kalendern. Beijing tar aldrig helg eller ledigt utan det är med få undantag full rulle här hela tiden med människor i rörelse, galna bilförare och nya skyskrapor. Alltid händer det något i denna metropol, så visst är det lite skillnad i jämförelse med Österfärnebo där man i princip får skapa nyheterna själv för att det ska hända någonting.

Dagen avslutades igår med "Hotpot" och öl vilket var fina grejor. Hotpot är ganska traditionell kinesisk mat och som västerlänning så är det ganska så exotiskt att äta detta. Man ställer en gryta av modell större på bordet innehållande kokande vatten, örter och kryddor. Det man sedan får är tunna, frusna, ihoprullade köttskivor och grönsaker som man sedan stoppar ned själv i grytan. Buljongen är så fruktansvärt het så det tar bara några sekunder att få köttet och grönsakerna färdiga. Man tar på kinesiskt vis en köttskiva med pinnarna och stoppar sedan ner det i grytan och sedan direkt in i munnnen, vem fan behöver en fritös?

Det som är lite sensationellt var det faktum att ölen på restaurangen endast kostade 1 kr styck. Det är inga små sketna 33 cl öl vi snackar om utan det är nästan 1 liter i varje flaska. Vi fick dessutom en flaska kinesisk vodka gratis eftersom personalen tyckte vi var så törsiga:) Många öl senare och då alla borden stod tomma så var det dags att gå hem för kvällen, dock något ur fokus men det gick finfint. Den restaurangen ska definitivt läggas på minnet inför eventuella framtida besök.^^

Nu är klockan 8:00 och jag är uppe med tuppen. Jag funderar starkt på om jag ska våga mig ut och springa lite. Det som är lite drygt är att man måste springa på gatorna bland folk. Det är inte direkt så att man bara kan ge sig ut och springa i skogen här inte. Jag har nyss smällt i mig lite snabbnudlar. Dessa snabbnudlar måste ju vara guds gåva till alla studenter. Dem kostar bara 4-5 kr styck och dem finns i väldigt många olika smaker. Man bara tar och häller i varmt vatten i lådan och väntar 2-3 minuter, när man sedan är klar slänger man lådan, kan det bli enklare?


Dessa nudlar kan köpas överallt i Kina och är mycket goda

Dags att försöka få någonting gjort

//Stefan


Den som söker skall finna

Igår var det ett jäkla spring överallt, det var 33-35 grader varmt i luften och nästan 40 grader på asfalten så man dog nästan bara man tog några steg, denna hetta är man absolut inte van med.
Jag har redan erfarit att medvind har varit lika sällsynt som ordet demokrati i detta landet och då har jag bara varit här i några dagar hittills, men jag hade turen att hitta en rum hyfsat närma skolan. Det kanske tar 15-20 minuter att gå tll skolan och 10 minuter att cyckla. Hyran ligger på 1400 kr månaden exklusive bredband, gas och el vilket är 200 kr till men det kan jag leva med. Rummet är kanske bara på 12-13 kvadrat men rymmer en dubbelsäng, nattduksbord med TV, garderob och ett litet skrivbord. Toaletten är dock under all kritik men det är iallfall en toalettstol och inte ett jäkla hål:)

Jag hyr av en äldre dam som verkar mycket trevlig, hon har 2 lägenheter och hyr därför ut rummen i den ena lägenheten.    Min granne kommer tydligen bli en svensk som redan har studerat kinesiska i 3 år och vad jag kan förstå, pratar i princip flytande kinesiska. Det var tur att jag hade hjälp igår också eftersom det skulle vara underskrifter hit och dit och allt stod med tecken så jag fattade noll.
Jag ska flytta in om 2 dagar men jag har fortfarande en del att göra så ingen rast och ingen ro.

Nu är det dags att äta... Det står kinesisk hotpot på menyn:)


Frukost

Klockan är 09:19 och jag har varit uppe sen 8 tiden och har inhandlat morgonens frukost, en chicken mcnugget och kaffe på donken. Mcdonalds har det enda kaffet som jag hittat hittils som inte har 3 kg socker+en massa mjölk från början. Syrran skulle älska det kaffet:)
Nu ska jag ge mig ut i det mörka okända, där de hungriga finanshajarna har sitt kapitalistiska näste, där lögner och bedrägerier är vardagsmat--->till den lokale fastighetsmäklarn:)

Dagen är annars solig och fin, det kommer förmodligen bli varmt idag. Snart 10 dagar kvar till skolan börjar så det är väl bara att sätta fart antar jag, har lite som ska göras innan dess+att jag måste gå till någon säkerhetsbyrå för att få mitt x visum omvandlat till studentvisum.

Dags att dra..

På återseende


//Stefan

Lägenhetsletande

Jävla skit upkoppling, bara för att det är så segt blev det något knas när jag skulle lägga upp inlägget så nu blir jag tvungen att skriva om allt igen...
Idag har jag letat efter lägenheter i princip hela dagen. Jag hade tur att få tips om en mycket bra sida på nätet där det mesta fanns tillgängligt, enda nackdelen var att den var helt på kinesiska vilket gjorde det omöjligt för mig själv så det är tur att man känner lite folk här.
Jag fick en hel del bra uppslag, vissa nästan för bra för att vara sanna vilket får mig att misstänka att dessa är "råtthålor".   Hela intresse-listan ska förhoppningsvis hinnas köras igenom i morgon så det kommer bli ett jäkla rännande hit och dit.
Jag är inte så petig men en riktig toalett ska jag iallafall ha:)

Dessa krav ska förhoppningsvis uppfyllas:

1. Det ska vara rent och hygieniskt.
2. Det ska finnas en toalett och inte ett hål i golvet (hur gör man?)
3. Hyran ska vara på en rimlig nivå
4. De ska helst inte vara en mörk städskrubb på 3 kvadrat
5. Det ska helst vara hyfsat närma skolan

Vädret här har varit ganska grådaskigt. Det har regnat enda fram tills nu på kvällen. Regnet är dock varmt då det har varit mellan 28-30 grader dem här 3 dagarna vilket gör att det inte alls känns lika uppfriskande såsom efter ett skyfall i Sverige.
Även hettan är annorlunda här än i Sverige då luften är mycket fuktig vilket leder till att man svettas som en gris bara man går utanför dörren. Pekingborna verkar dock inte bry sig eftersom dem kör på som vanligt. Tutande och brummandet började på allvar vid 04:30 i morse och brukar lugna ner sig runt 00:00.

Om man ska våga tro på väderleksrapporten kan det komma att bli runt 35 grader som mest under veckan så det är väl bara att ladda upp med vatten.

Dags att sova, godnatt!






God morgon!

Jag sov som en stock enda tills städerskan försiktigt knackade på dörren 8:30 och frågade om hon fick damma av rummet åt mig. Klart hon fick det och hör och häpna, hon kom ihåg mig sedan 2 år tidigare och mindes till och med rumsnumret jag och Martin hade då. Samma sak hände då jag skulle checka in, den ena receptionisten kom också konstigt nog ihåg mig trots att det gått sån lång tid. 

En sak som jag tråkigt nog insett är att den kinesiska regeringen dumt nog blockerat Facebook samt Youtube vilket är irriterande, dessutom verkar inte MSN vilja fungera för mig heller pga den värdelösa uppkopplingen så jag är ganska avskärmad för tillfället.

Det är väl lika bra att försöka hitta på någonting att äta nu när man endå är uppe:)

//Stefan

Segt internet

Antingen är det datorn som fått spratt eller så är det verkligen skit seg uppkoppling här. Allt går skitsakta, det är plågsamt långsamt, meningen var att jag skulle lagt in hela texten som olika inlägg men det tog sån tid så jag blev tvungen att baka ihop allt. Hoppas att ni orkar läsa endå:)

Mitt mobilnummer: 0086-15210390370
//Stefan

Ryssland, ett större U-land än Kina?

Ryssar måste vara bland dem otrevligaste varelserna på denna jorden. Dem är helt totalt värdelösa på engelska och frågar man någonting, ja då svarar dem spydigt och tittar snett på en: ”orka, titta en sådan där lågt stående turist igen som inte kan prata världsspråket ryska”. Men vi tar det från början. Det gick riktigt snabbt att flyga från Stockholm till ST. Petersburg . Vädret var dock inte bättre här utan ännu värre, regnet stod som spön i backen. Vi fick åka transitbuss direkt från flyget till terminalen och väl där ställer jag mig i kön efter att ha frågat en rysk tjänsteman om var man ska gå om man vill åka transit till Kina. Han sneglar uttråkad på mig och nickar nonchalant på en kö och smiter sedan snabbt iväg. Efter att ha stått där i nära 45 minuter (lååång kö) och till sist kommit fram till tulltjänstekvinnan så tittar hon på mig och frågar var jag ska. Jag ska till vidare till Kina säger jag på engelska och hon ser ut som ett ufo. Efter hon tänkt efter ett tag så pekar hon på en liten sidogång långt bort i ett hörn med bara ryska skyltar och trycker sedan nästa. Jag har alltså stått och väntat i en trång, svettig och bufflig kö på ingenting vilket gör mig förbannad. Jag frågar mig vidare eftersom det inte finns en tillstymmelse av engelska skyltar så långt ögat kan nå men får bara vassa spydiga svar… Efter mycket traskande bland folk så finner jag en kille som faktiskt har gått (lite) i skolan och han säger bryskt på knackig engelska att jag nu ska vänta vid en ensam disk längre bort som tydligen står obemannad och att jag ska få biljetter där 2 timmar före avgång. Så här sitter jag nu surt och hoppas på ett mindre mirakel. Det är så illa att det fanimig hade varit värt att betala extra bara för att få slippa Ryssland och åka direkt till Beijing. Kineser är i alla fall hjälpsamma eller ger åtminstone sken av att vara det men en apa kunde ge bättre service än dem som jobbar på den här sketna flygplatsen… Det slutar väl med att jag blir kvar här i denna ryska håla☹ Nej säger jag, Aldrig mer Ryssland! 23:15 (svensk tid) eller 05:15 (kinesisk tid) Det är frågan? Då sitter jag till sist äntligen på flyget och jag har fått i mig lite mat, Ganska hyfsat med tanke på att det är flygmat. Kvantiteten kan dock diskuteras, Kvällens meny: Förrätt: gravad lax och sallad, Varmrätt: biff och nudlar. Efterrätt chokladkaka, till detta, ett fluffigt vitt bröd med korv och skinka samt husets/planets rumstempererade juice. Allt detta kom i en smidig liten plastbox. McDonald’s kan slänga sig i väggen☺ Jag hade turen att få sitta själv på två platser vilket gör att man kan bre ut sig lite. Någonting jag har lagt märke till efter mina flygresor till Kina är att flertalet kineser ofta är hövliga nog att gå tillbaka med skräpet till flyvärdinnan eller stewarden långt innan dem ens börjat samla in det. Vi bekväma svenskar hade förmodligen grymtat lite irriterat och suttit trotsigt på baken enda tills någon tagit det ur näven på oss. Jag har också fått prata lite kinesiska. De få hemmagjorda kinesiska meningar jag kan var konstigt nog såpass korrekta att jag flertalet gånger fick flygvärdarna att se ut som fågelholkar när jag sedan börjat prata engelska med dem:) Nu är det runt 5 timmar kvar innan landning, och jag borde försöka sova då det vid landning är morgon i Kina vilket innebär att jag åtminstone inte bör släcka lyset innan 20:00 för att komma in i dygnsrytmen. God natt! 10:30 den 17:e (kinesisk tid) anländer jag sliten till flygplatsen. Jag och att sova i plan har aldrig gått ihop... Kineser är lite lustiga, alldeles efter vi landat och efter dem applåderat av pilotens heroiska landning säger flygvärdinnorna att vi absolut inte får slå på mobiltelefonerna innan vi stannat, de säger det flera gånger samt i högtalarna men innan de hinner avsluta sista meningen slår 70 kineser på mobilen samtidigt. Man kan höra Nokias välkomstfanfar susa likt en våg samtidigt överallt i hela planet och flygvärdinnorna försöker förtvivlade ropa ut igen men ingen lyssnar och får till sist sätta sig ner tysta... På flygplatsen möter en gammal vän, Jerry upp mig och vi tar sedan bussen in till samma hostel som jag bodde på för 2 år sedan och det är där jag sitter och halvsover nu. Jag har redan hunnit skaffa mig ett nytt mobilnummer som jag tyvärr inte fått in i huvudet än. Vill ni nå mig så kan ni ringa "008615210390370" Det var fan mycket krångligare att köpa nummer än vad jag kommer ihåg också, Det lät ungefär såhär: Ringer man dit är det billigare men ringer du dattan blir det dyrare, sms blir billigare om man köper till det tillägget, ska du ringa billigare inom vissa provinser eller vill du endast nöja dig med det billigare tillägget. Suck, jävligt rörigt kort sagt.. Till och med Jerry tyckte det blev mycket. Trött var man också så till slut sa jag bara kör på, det blir säkert bra:) Inlägget blev långt men det får ni stå ut med:) Dags att äta.. //Stefan

Avfärd

Nu så bär det av snart. Vi får hoppas att jag kommit ihåg att ta med allt som jag behöver ha med mig, blir lite svårt att vända liksom:) Dagen till ära är blåsig, regnig och grå så det är inte ett vackert Sverige jag lämnar efter mig.

Framför mig har jag nu 15 timmars restid. Planet går 13:10 från Arlanda och anländer 16:35 (2+ timmar tidsskillnad) i Sankt Petersburg (FD Leningrad) Där måste jag sitta och häcka enda tills 22:30 då planet till Beijing går. 7 timmar och 50 minuter senare klockan 10:20 landar jag i huvudstaden. +6 timmar tidsskillnad.

Nu måste jag äta frukost.

//Stefan


Ny blogg

Tack vare min kära syster så är bloggen till sist färdig, inte blev den vacker men den får fasen duga så länge. Bloggvärlden är helt ny för mig och tanken är väl att jag med jämna mellanrum ska skriva ner vad jag gör i Beijing.

Godnatt!


RSS 2.0